zondag 19 december 2010

Kersttoespraak CDA Amsterdam


Zaterdag 18 december heeft CDA Amsterdam in de Noorderkerk haar jaarlijkse kerstdiner mogen vieren. Tijdens het diner mocht ik de traditionele voorzittersspeech houden. Hieronder kunt u deze lezen:

Kerst 2010

Geachte aanwezigen,

Dank voor uw komst vandaag naar deze speciale plek in het hart van onze stad. Een speciaal welkom ook voor ons Tweede Kamerlid Maarten Haverkamp en onze vertegenwoordigers uit de provincie Noord-Holland.

We kijken dit jaar terug op een bewogen jaar. Een jaar waarin in onze stad druk werd ingeent tegen de Mexicaanse griep, de Giro werd gereden en de uitslag van het WK voetbal werd gevierd alsof we kampioen waren, maar ook het jaar dat laat zien dat men hard moet blijven vechten voor rechtvaardigheid, en voor bescherming van de zwakkeren in onze stad. Ik denk aan de recente zedenzaak die velen van ons diep raakt.

2010 was voor onze partij ook een bijzonder jaar. Een jaar waarin we samen hebben geknokt voor goede verkiezingsresultaten in de stad Amsterdam. De uitkomsten waren teleurstellend en had voor een aantal van ons ook persoonlijke consequenties. Goede raadsleden kwamen op de bank te zitten en het CDA moet het nu stellen zonder bestuurders.

Ook de totstandkoming van het huidige kabinet heeft ons niet onberoerd gelaten. Tegelijkertijd heeft met name het Congres er ook toe geleid dat wij met elkaar mochten  benoemen waar we nou eigenlijk voor staan.

Een ieder van ons heeft denk ik voor zichzelf de balans op gemaakt en zichzelf afgevraagd, waar sta ik nu voor? Hierdoor zie je dat juist in tijden van nood ook goede dingen kunnen ontstaan. Misschien is dat niet voor iedereen het ontstane kabinet, maar wel het debat over onze grondslag en ideologie. Een ideologie van hoop en van acceptatie. De kracht van het debat zal zich tonen in een partij die zich van binnenuit aan het versterken is. Het CDA wordt in de gelegenheid gesteld, ook in de stad Amsterdam, om zich te bezinnen op haar principes, en om in dialoog haar principes aan te scherpen. Het ontroerd mij om juist in deze kersttijd wederom te beseffen dat God juist op plekken die niemand verwacht zijn licht fel doet branden en dat God juist nu ons een kans geeft om het beter te doen.

Aan ons de vraag of wij hiervoor open staan. Durven we te kijken naar de knoppen in de bomen, of zien we alleen de bladeren op de grond? Het CDA is van oudsher een partij die vecht voor orde en rechtvaardigheid, als noodzakelijke conditie waarbinnen de naastenliefde mogelijk wordt en waarin het goede in de mens tot bloei kan komen. De noodzakelijke conditie ook waarin de burgers in deze stad zich weer meer verbonden met elkaar kunnen voelen.

Gelovend in de stad is het credo van de Noorderkerk. Van ons als CDA mag verwacht worden dat ook wij geloven in Amsterdam, geloven in de kracht van ons verhaal. En van ons als CDA mag verwacht worden dat wij in het komende jaar met gematigdheid, moed en wijsheid onze principes zullen gaan verdedigen.


Ik wil mijn verhaal afsluiten met een gedicht genaamd In de winter:

Heer
wanneer het land verlaten open ligt
voor regen, wind en sneeuw
wanneer het water strak en koud
zich heeft verhard

wanneer de vogels moeizaam zoeken
naar een kruimel brood
het vee zich ophoudt in de stal
de mensen zich niet wagen
aan een tocht door weer en wind

richt ons dan op uw ster, o God
wees midden in de winternacht
ons zeer nabij met licht
dat nacht en ontij wijken doet.

Maak ons hart brandend
de wereld vol verwachting
van uw komst

Ik wens u allen een goed samenzijn toe!

zaterdag 27 november 2010

Kwijtscheldingen belemmeren vervuiler betaalt

Ieder jaar stellen de stadsdelen de tarieven vast voor het ophalen en verwerken van huisvuil:
de afvalstoffenheffing. Daar wordt altijd met argusogen naar gekeken. Welk stadsdeel hanteert de laagste tarieven? Welk stadsdeel kiest voor verhoging en waarom? Besturen mogen het uitleggen. Zoals alle heffingen, moet de afvalstoffenheffing in principe kostendekkend zijn. Het mag geen gewone belasting zijn, maar mag ook geen geld kosten. In principe geldt dus het adagium: de vervuiler betaalt.

In Amsterdam Noord is dat echter niet zo. Gemiddeld bedraagt de afvalstoffenheffing in Amsterdam
332 Euro, vergeleken met bijvoorbeeld slechts 203 euro in de gemeente Kerkrade. Amsterdam Noord wil de tarieven volgend jaar met ongeveer 25 Euro verhogen, tot ruim 356 Euro—een
5,5 procent. En dan nog moet het stadsdeel volgend jaar 1,3 miljoen Euro uit de algemene middelen bijleggen.

Waarom lukt het niet om in Amsterdam-Noord vuilnis kostendekkend op te halen, en waarom is het zoveel hoger dan gemiddeld? Dat komt niet omdat Noorderlingen zoveel meer afval produceren dan andere Amsterdammers, maar vooral door het hoge aantal kwijtscheldingen. Er wordt al tijden gezocht naar bezuinigingen. De diensten moeten efficiënter gaan werken, het aantal ophaaldagen is verminderd, serviceniveaus worden bijgesteld en de veegfrequenties gaan opnieuw omlaag. Maar onlangs bleek wat het werkelijke “lek” in de afvalstoffenbegroting is: namelijk, het hoge percentage kwijtscheldingen.

Wij kennen namelijk niet alleen het principe dat de vervuiler betaald, maar ook dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Alleen al in stadsdeel Noord wordt ruim twee miljoen uitgegeven aan kwijtscheldingen. Daarvan wordt 7 ton betaald uit het armoedefonds, de rest uit de algemene middelen: precies het bedrag dat tekort komt op de begroting. Dat houdt in dat één op de zes huishoudens in Amsterdam Noord niet betaalt voor vuilnis.

Met tariefverhogingen van de afvalstoffenheffing worden dus niet alle bewoners aangesproken.
Inkomenspolitiek bedrijven via de afvalstoffenheffing kan, maar het botst met het principe dat de vervuiler betaalt. Wie kijkt naar de kaart, ziet namelijk dat wijken waar veel kwijtscheldingen worden gegund, ook de meest vervuilde wijken zijn—waar mensen het meest rommel maken op straat. Die stelling durf ik zondermeer aan. Dat kost weer extra geld. Ondertussen daalt door bezuinigingen het serviceniveau van de vuilnisdienst in de hele stad.

Dat wringt. Daarom stel ik voor dat om de kwijtschelding niet meer als automatisme gaan beschouwen, maar als een voorschot. Om de vervuiling aan te pakken in Noord, moeten we aan het werk gaan met creatief lik op stuk beleid, onder andere door strengere inzet van de milieupolitie en hogere boetes. Wie illegaal vervuilt, zou de kwijtschelding van de afvalstoffenheffing moeten terugbetalen. En wie niet vevruilt behoudt de kwijtschelding. Op die manier worden alle groepen betrokken bij het beperken van de hoogte van de afvalstoffenheffing en het principe de vervuiler betaalt. Verder vraagt het terugdringen van het tekort op de afvalbegroting om een activerend armoedebeleid. Hoe minder kwijtscheldingen er nodig zijn, hoe lager uiteindelijk het tarief. Bovendien draagt dat bij aan schonere stad.

dinsdag 2 november 2010

CDA - Amsterdam - een andere kijk op kunstsubsidies

CDA-duoraadslid Diederik Boomsma leverde vanochtend, middels een opinieartikel in de Volkskrant, een bijdrage aan de recente discussie met betrekking tot kunstbezuinigingen. Lees het artikel hier: CDA - Amsterdam - Actueel - Nieuws

maandag 4 oktober 2010

Emotioneel partijcongres legt ware Christen Democratie bloot

Afgelopen zaterdag heb ik voor het eerst in mijn leven als “zwevende kiezer” doorgebracht. Als CDA leden hebben we met elkaar voor een onwaarschijnlijk moeilijk dilemma gestaan, wat de hele dag voelbaar is geweest. De verantwoordelijkheid die bij het congres werd gelegd was groot. De vraag die ik me de hele dag heb gesteld is “neem ik de verantwoordelijkheid om dit VVD-CDA kabinet mogelijk te maken of neem ik de verantwoordelijkheid om dit tegen te houden?”

Wanneer je twijfelt luister je toch heel anders naar de sprekers dan wanneer je voor of tegen bent. Geraakt werd ik door woorden van Hanny van Leeuwen, maar ook Coskun Corus. De boodschap van een Turkse vader en zoon hebben denk ik de dag mede bepaald. Hoe gaan wij met onze moslimbroeders en zusters om? Vrijheid van godsdienst en onderwijs verdienen het om voor te vechten!

Deze dag was nodig. Nodig om bij een ieder haarscherp te krijgen waar de Christen Democratie anno 2010 voor staat. Daardoor hebben de 21 fractieleden haarfijn meegekregen waarop ze worden aangesproken door hun achterban. Wilders kan problemen benoemen. Soms ook problemen die reëel zijn en ook door onze partij zijn blijven liggen. CDA en VVD moeten hiervoor de oplossingen bieden. Met alleen benoemen van problemen kom je er niet. De hele dag door werd benadrukt dat we met open hand een ieder tegemoet willen treden. Niemand uitsluiten. Dus met betrekking tot migratie willen we open staan voor een ieder die in nood is en steun nodig heeft.

De hele dag heb ik met mijn briefje tegen in de handen gezeten. Tijdens de stemming ben ik alsnog overstag gegaan. Voelde hierbij zeer gemengde gevoelens. Veel PVV-kiezers komen uit CDA achterban. Deze 1.3 miljoen mensen kunnen we niet zomaar negeren. Daarnaast denk ik dat wanneer Wilders nu buiten spel gezet wordt, hij nog veel groter terug zal komen en de gevestigde partijen verder moeten inleveren. Toch twijfel ik nog steeds. Het regeerakkoord ben ik het voor 90% mee eens, maar gevoel van samenwerking met PVV heb ik moeite mee. Hoe stabiel is de constructie? Maar welk alternatief is er op dit moment? Ook de andere partijen zijn verdeeld. Daarnaast speelde bij mij mee dat de ministers en staatssecretarissen van CDA en VVD-huize zullen zijn. Zij hebben het congres gehoord en gevoeld welke boodschap ze hebben meegekregen. Een boodschap die vraagt om een kabinet waarin respect, verdraagzaamheid en naastenliefde een centrale plek dienen te krijgen. Het komt er nu op aan als voor en tegenstanders samen schouder aan schouder onze mensen in Den Haag hier in te steunen en op aan te spreken!

zaterdag 7 augustus 2010

Nieuw kabinet een lust of een last

Foto: Roel Rozenburg

De uitkomst van de verkiezingen heeft het voor ons land en voor onze partij niet makkelijker op gemaakt. Bij mij leeft een zeer dubbel gevoel. Natuurlijk moet het landsbelang gediend worden, maar is het dit keer het CDA die als enige dat belang kan dienen? De halvering betekent zoals Verhage aangaf vooral bescheidenheid.

Het Parool gaf het van de week wel treffend aan: “Cohen de vroedvrouw van een rechts kabinet”. Deze titel geeft de situatie denk ik zeer treffend aan. Wanneer paars puls niet mogelijk is en Cohen weigert om los van Groen Links over een middenkabinet te praten, word je wel min of meer gedwongen om rechtsaf te gaan. De vraag blijft dan alleen, moet je hier als CDA ja tegen zeggen. De gedoogvariant vind ik een spannende. Natuurlijk moet je geen marionettenkabinet van Wilders krijgen. Aan de andere kant voorkom je wel dat er ministers en staatssecretarissen komen, waarvoor je je hart moet vasthouden wat ze gaan doen.

Een dubbel gevoel. Het akkoord wat gemaakt wordt, is natuurlijk essentieel om een goede afweging te kunnen maken over of dit kabinet steun verdient of niet. Maar toch, een gedoogkabinet met PVV als aanhangsel blijft toch gek voelen.

donderdag 29 juli 2010

CDA Amsterdam-Noord stelt vragen bij gasexplosie Banne

Foto: www.radio-rijnmond.nl


Bij de Viermasterstraat zijn voor bewoners en omwonenden veel vreemde dingen gebeurd aldus fractievoorzitter Harm-Jan van Schaik.
“De brandweer schijnt vroegtijdig aanwezig te zijn geweest. Bij zo'n enorme gaslucht moet het toch mogelijk zijn de hoofdkraan van het gas dicht te draaien zou je denken”
Het Cda heeft daarom het dagelijks bestuur van Stadsdeel Noord gevraagd hoe het kan dat ondanks dat wethouder Paquay(SP) in het Parool vertelt dat je direct aan asbestgevaar moet denken, bewoners toch eerst terug naar hun huis mochten en mensen van de stadsdeelreiniging de troep onbeschermd hebben opgeruimd. CDA wil onderzoek naar de risico's die mensen gelopen hebben bij de explosie en de rol van de hulpverlening en gemeente/stadsdeel hier in.

dinsdag 22 juni 2010

Kandidaat voorzitter CDA Amsterdam


Vrijdag aanstaande wordt de nieuwe voorzitter van het CDA Amsterdam gekozen. Na lang nadenken heb ik me beschikbaar gesteld voor deze zware, maar zeker nu, belangrijke vrijwilligersbaan.

Na de gemeenteraadsverkiezingen ben ik, mede doordat ik niet meer terug kwam in het bestuur van Amsterdam-Noord, gaan nadenken over de positie van het CDA in Amsterdam. Is er bestaansrecht? Waarom toch op lokaal niveau die afstraffing? We kunnen eindeloos hierover blijven nadenken, maar mijn conclusie is denk ik relevanter.
Het CDA heeft een duidelijk verhaal. Een verhaal dat een breed draagvlak heeft. Helaas lukt het alleen niet dit verhaal bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. Daar ligt een taak voor de partij, maar ook voor mij. Het mag niet gebeuren dat bij de volgende verkiezingen het CDA nog lager scoort dan in 2010! Juist om die reden wil ik mijn verantwoordelijkheid nemen en heb me daarom verkiesbaar gesteld voor het voorzitterschap van het CDA Amsterdam.

Wat wil ik daarvoor doen:

Intern:
naast een dagelijks bestuur een algemeen bestuur instellen met vertegenwoordigers van de stadsdelen
die vertegenwoordigers verantwoordelijk maken voor activiteiten in de stadsdelen
de fracties ondersteunen op het gebied van pers en communicatie
ludieke activiteiten organiseren voor verschillende leefstijlen binnen CDA, we moeten vooral naast serieuze bezigheden samen van het leven genieten
nauw samenwerken met gemeenteraadsfracties en deelraadfracties om politieke koers samen uit te stippelen en tevens actualiteiten te vertalen.

Extern:
contacten met migrantenkerken verder uitbouwen
zichtbare activiteiten organiseren voor (niet)leden op onconventionele wijze
bereiken via social media, als hyves, linked in en twitter. Niet eenmalig, maar herhaaldelijk.
Een intensiever contact met kamerleden en partijbestuur in Den Haag, zodat Amsterdams geluid gehoord wordt en vooral een plek krijgt in Haagse politiek.


Door mijn ervaring als folderaar, ledenwerver, raadslid, CDJA-kernvoorzitter, wethouder etc denk ik veel verschillende kanten van het partijlidmaatschap en partijwerk te hebben gezien. Dit heeft me gevormd, maar helpt ook, om mij te verplaatsen in die dingen waar alle actieve CDA-ers in Amsterdam mee bezig zijn. Juist voor en met hen wil ik me inzetten om het CDA in de hoofdstad weer een positie te laten veroveren die het verdient!

donderdag 17 juni 2010

Structuurvisie Amsterdam 2040

CDA: Onderzoek naar wonen in Noorder IJplas

Vanuit Noord wil de raad een duidelijk signaal richting de centrale stad geven wanneer het gaat om de ruimtelijke ontwikkelingen van Amsterdam en in het bijzonder van Noord hierbinnen.
Vanuit CDA heeft raadslid Harm-Jan van Schaik bepleit voor een structurele verbinding tussen het Java-eiland en de Boorstraat. “Noord is onderdeel van de stad. Hier horen goede verbindingen over het water bij. Op korte termijn betekent dat in onze optiek een varende brug”, Verder heeft het CDA gepleit voor een vitaal landelijk Noord, windmolens bij de Noorder Ijplas in plaats van bij Zunderdorp. Gepleit voor het behoud van het dorpse en groene karakter van Schellingwoude en tegen bebouwing bestaande sportvelden van de Meteoor en op sportpark Melkweg.
Met betrekking tot Noorder Ijplas hebben we een amendement ingediend. In het DB voorstel werd expliciet aandacht besteed aan de komst van woonboten van ADM-ers naar de Noorder Ijplas. Voor het CDA gaat dit te ver. We kunnen niet de ene groep bevoordelen boven een andere. Wij zien meer in breed onderzoek naar mogelijkheden van toevoegen van een woonfunctie in de Noorder Ijplas Ons eerste amendement van de nieuwe raadsperiode haalde ruime steun. Alleen Groen Links en SP stemden niet in.

dinsdag 6 april 2010

April weer extra aandacht voor fietswrakken in Noord

In het kader van een schone, hele en veilige woonomgeving vindt er in april weer extra handhaving op fietswrakken plaats. na een waarschuwing worden fietsen, waarvan duidelijk is dat ze tot categorie fietswrak behoren, verwijderd en afgevoerd. Op deze manier ontstaat ruimte voor fietsen die wel gebruikt worden en wordt gewerkt aan een schone leefomgeving.

Informatie zoals we die ook de stadsdeelwebsite weergeven:

In april houdt stadsdeel Amsterdam-Noord, samen met het Buurtveiligheidsteam (BVT) een fietsenactie. Fietswrakken worden weggehaald zodat de straat er weer netjes uitziet. Ook wrakken die aan gemeentelijke eigendommen zijn vastgemaakt, worden verwijderd.

Eerst een waarschuwing
Eerst krijgt de fiets een sticker met daarop een datum, een soort waarschuwing. De eigenaar van de fiets kan vóór deze datum de fiets nog zelf weghalen. Na de datum haalt het stadsdeel de fiets weg en stalt deze bij het fietsdepot in het Westelijk havengebied.Tegen betaling en op vertoning van een legitimatiebewijs kan de eigenaar de fiets ophalen bij het fietsdepot, Bornhout 8. Bel van te voren: tel. 020 334 4522.

Wilt u van uw oude fiets af?
Wilt u van uw oude fiets af, breng hem dan naar het Afvalpunt op de Papaverweg (ingang Struisgrasstraat). U kunt uw fiets ook met open slot bij het grofvuil aanbieden op uw vaste ophaaldag. Het moet wél duidelijk zijn dat de fiets bij het grofvuil hoort!

Wat is een fietswrak?
een fiets waaraan essentiële onderdelen ontbreken waardoor er niet meer op gereden kan worden
een verwaarloosde fiets waarvan duidelijk is dat die al geruime tijd niet is gebruikt of verplaatst is
een fiets die niet gemakkelijk in goede staat te brengen is en waarvan de reparatiekosten hoger zijn dan de waarde van de fiets.

woensdag 24 maart 2010

60 jarig huwelijk

Vandaag op bezoek in de Vogelbuurt bij 60 jarig huwelijk van de familie Katvilder. Ik blijf het bijzonder vinden dat mensen zo lang samen mogen zijn en ook op hoge leeftijd nog duidelijk uiting kunnen geven van wat “houden van” betekent. Leuk om de verhalen te horen vanaf de trouwdag tot nu. Een bevoorrechte positie om als wethouder een kijkje in de levens van mensen te krijgen.

vrijdag 19 maart 2010

Boomplantdag in de Bongerd

Ook dit jaar weer doet Amsterdam-Noord mee aan de nationale boomplantdag. Dit keer mag ik samen met kinderen en personeel van de Bongerdschool de eerste echte bomen in de nieuwe woonwijk planten. Het effect in de straat is groot. Natuur wordt op deze manier dichterbij de mensen gebracht. De kinderen van de school zullen de bomen(Essen) adopteren.

In Noord Amsterdams Nieuwsblad staat het als volgt:


NOORD - Op woensdag 17 maart 2010 viert stadsdeel Amsterdam-Noord de 54ste Nationale Boomfeestdag in de Bongerd. Leerlingen van basisschool de Bongerd planten op de Boomgaardlaan om 10.00 uur zeven essen. Ze krijgen daarbij hulp van portefeuillehouder Groen, Harm- Jan van Schaik.


Het thema van de 54e Nationale Boomfeestdag is: ‘Bomen maken onze buurt’. Portefeuillehouder Groen, Harm-Jan van Schaik: “ Het stadsdeel gaat in dit unieke gebied veel groen planten, zodat het natuurlijke karakter nog meer wordt versterkt.”
De Bongerd is een gebied, dichtbij het Twiske en Waterland en grenst aan recreatiegebied de Nieuwe Gouwlob. Tot 2013 worden hier ruim 1300 woningen gebouwd waarvan een deel al is opgeleverd. Omringd door water en veel groen wordt dit het nieuwe Tuindorp van de 21 eeuw. Er komen stadsvilla’s en intieme woonstraten waarmee er een grote variëteit ontstaat in dit gebied.
Het doel van de Nationale Boomfeestdag is de kinderen in contact te brengen met de natuur en het groen. Door zelf bomen in hun eigen buurt te planten, krijgen ze een gevoel van verbondenheid met de omgeving. Voorafgaand aan de Boomfeestdag leren ze in een speciale bomenles van Natuur en Milieu Educatie alles over bomen en de zorg hiervoor.

dinsdag 9 maart 2010

CDA na verkiezingsuitslag met frisse moed weer aan de slag

Morgen is het al weer een week geleden dat de verkiezingen waren. Een ontluisterende ervaring voor ons als partij in Noord.

Vol enthousiasme hebben we 4 jaar zowel in de raad als in het bestuur geprobeerd te laten zien wat we konden. Voorstellen gemaakt, resultaten geboekt, maar helaas. De verkiezingsavond liet ons tot het einde in spanning. Pas bij de telling van het laatste stemlokaal werd ons duidelijk dat we echt onze tweede zetel zouden verliezen. Heel zuur en met grote effecten. Geen rol meer in bestuur en Patricia onverdiend uit de raad.

Na woensdag hebben heel erg veel mensen naar ons toe gereageerd. De steun en bemoedigende woorden doen erg goed. Als team hebben we vrijdag een goede sessie gehad. Neuzen bij elkaar en vooral verder gekeken. Niet in de treurnis blijven hangen, maar met volle vaart voor uit.

We hebben een super team dat veel zin heeft om de komende tijd weer te staan voor de Noorderlingen! Patricia Wouda, Teun Hoeve en Angela Hoeve zullen, naast mij, het CDA vertegenwoordigen in de commissies. Positief kritisch oppositie voeren en vooral veel aanwezig zijn in de wijken van Noord. U kunt op ons rekenen, binnen en buiten de coalitie!

dinsdag 2 maart 2010

De laatste dag voor de verkiezingen

Maandag de hele avond tot laat gefolderd. We doen ons best alle bewoners van Noord te voorzien van de nodige informatie. Ondanks dat bijn mijn partij, het CDA, het campagnebudget ongeveer een tiende van de PvdA is, hebben we toch het gevoel zichtbaar aanwezig te zijn in Amsterdam-Noord. Alle wijken bezocht, verschillende winkelcentra en nu de laatste lootjes.
Toch een dubbel gevoel bij campagnevoeren. Aan de ene kant probeer je 4 jaar lang, in mijn geval ook vanuit het bestuur, te werken aan een goed Amsterdam-Noord. Niet alleen tijdens de campagne aanwezig zijn, maar juist en vooral ook daarvoor en daarna. Tegelijkertijd besef ik me maar al te goed dat 85% van de kiezer helemaal niet weet wat er op stadsdeelniveau gebeurt en vooral stemt op basis van landelijke kwesties.
Morgen is het dan zover. Ik hoop dat er een hoge opkomst zal zijn en het resultaat een goed bestuur voor Amsterdam-Noord oplevert.

Nieuw leven voor oude bomen


De ruim 40 jaar ouder platanen die achter het benzinestation aan het Waterlandplein stonden, krijgen een nieuw leven in de Banne.
Als portefeuillehouder Groen heb ik mij ingezet om bomen die wegens werkzaamheden of nieuwbouw moeten verdwijnen, te behouden en ergens anders in Noord een nieuwe plek te bieden.
Op verzoek van de directie van basisschool de Vier Windstreken komen ze bij het schoolplein te staan, zodat de kinderen deze zomer soms ook de schaduw kunnen opzoeken.
Ondanks alle vernieuwing, willen we dat Amsterdam-Noord het groenste stadsdeel blijft.

zondag 28 februari 2010

Geen nieuwe coffeeshops in wijken van Noord

Het CDA is zeer bezorgd over een brief van burgemeester Cohen aan de gemeenteraad waarin hij aangeeft te hebben gesproken met vier stadsdeelvoorzitters over de komst van coffeeshops in stadsdelen waar die nog weinig te vinden zijn. De christen-democraten verzetten zich fel tegen de komst van nieuwe coffeeshops naar Noord. In mijn ogen zit geen enkele bewoner in Noord te wachten op een nieuwe coffeeshop bij hem of haar in de straat.
Het CDA pleit al jaren voor het sluiten van coffeeshops rond scholen. Onderzoek laat zien dat voor jongeren die softdrugs hebben gebruikt de overstap naar harddrugs kleiner is. Bovendien zorgen coffeeshops voor overlast voor bewoners. Maar burgemeester Cohen ziet niets in een regel die coffeeshops weghoudt van scholen. De gemeenteraadsfracties van de PvdA en VVD willen bovendien dat coffeeshops worden verspreid naar wijken waar er nu nog geen staat.
Begin februari stuurde burgemeester Cohen een brief aan de raad, waarin hij aangeeft dat ambtenaren van de centrale stad overleg hebben gevoerd met vier stadsdeelvoorzitters onder welke voorwaarden stadsdelen en hun bewoners bereid zouden zijn een coffeeshop op te nemen in hun wijk. Voor het CDA is het duidelijk: onder geen enkele voorwaarde.
De brief van Cohen vermeldt niet met welke stadsdeelvoorzitters de burgemeester heeft gesproken. Voor mij is onduidelijk of Cohen ook aan Noord denkt bij deze spreiding. Het gaat er nogal geheimzinnig aan toe. Hier moet natuurlijk snel openheid over worden gegeven. Het verkiezingsprogramma van de PvdA rept met geen woord over coffeeshops, maar ondertussen lijken de bestuurders daar achter de schermen wel over te praten. Amsterdammers in Noord hebben recht op duidelijkheid.
De brief van Cohen stelt dat hij met de stadsdeelvoorzitters nadenkt over de vraag hoe de ideale coffeeshop eruit ziet. Volgens mij hoef je daar geen gesprekken over te voeren: De ideale coffeeshop is een dichte coffeeshop.

zaterdag 27 februari 2010

Zaterdag Campagnedag





De CDA verkiezingskaravaan trekt zaterdag weer dwars door Noord. Vanuit Tuindorp Oostzaan trekt via de Molenwijk langs de Banne de groene CDA bakfiets met de even groene elektrische CDA scooter naar het Waterlandplein.
In de stromende regen praten we met mensen over de ontwikkelingen rond Waterlandplein, veiligheid, gedrag van mensen op de portiek en overlast van graffiti. Ik mag samen met Alexander, Kees, Patricia en natuurlijk Angela onze boodschap vertellen. Goed ook om van verschillende terug te horen dat we de afgelopen 4 jaar duidelijk hebben gedaan wat we hadden beloofd in 2006. Geen mooie praatjes dus, maar daadwerkelijke resultaten. Goed om dit juist van bewoners te horen.
In optocht, inmiddels ook met groene CDA omafiets naar Buikslotermeerplein. Ook stedelijk lijsttrekker Maurice Limmen voegt zich nu bij de karavaan. Onze lippenbalsems vinden gretig aftrek, net als de ballonnen en gelukkig ook onze folder met speerpunten. Na 7 uur buiten met een goed gevoel naar huis. een uur later komen daar Teun Hoeve en Jan Hamstra bij mij binnen, ons plakteam. CDA hangt weer op de borden. Tijd voor een saucijzenbroodje. En ja hoor, wanneer ik 's avonds naar de Albert Heijn in de Molenwijk ga, lacht het CDA me al weer toe.

vrijdag 26 februari 2010

Debat Marokkaanse Unie

Vrijdagavond mag ik deel nemen aan het verkiezingsdebat van de Marokkaanse Unie. In een volle gymzaal van Ons Huis wordt aan veelal Marokkaanse mannen uitgelegd, hoe het stemmen in Nederland werkt. Dat er verschillende partijen zijn en hoe machtigingskaarten werken. Na een klein half uur beging het lijsttrekkersdebat. Partijen krijgen kort de tijd te vertellen waar ze voor staan en wat hen uniek maakt. Daarna ontstaat een debat met de zaal.

De voorzitter doet het goed en er ontstaat een levendig, verhelderend debat. De zaal neemt geen genoegen met halve antwoorden en ik heb eindelijk het gevoel bij een debat te zijn waar we in dialoog zijn met elkaar. De verschillen tussen partijen worden duidelijk. De boodschap betaald parkeren van Groen Links is een hele andere dan die van CDA tegen verder betaald parkeren. Beiden krijgen support uit de zaal.

Kijk op werk, hoofddoekjes, integratie en wonen. Alles komt langs. Goede gesprekken ook na afloop. Anders dan 4 jaar geleden heb ik nu gevoel dat ook CDA-boodschap over ‘basis op orde’, veiligheid en aandacht voor kinderen/ gezinnen, aan Marokkaanse kiezers is besteed. Ook onze identiteit spreekt mensen aan. Leuk ook om te zien dat onze fractievoorzitter Patricia Wouda bij aantal van hen zeer goed viel. Pleidooi zelfs voor meer vrouwen op de kandidatenlijsten. Een geslaagde avond!

De Kimme 40 jaar




Verzorgingshuis de Kimme bestaat dit jaar 40 jaar. Ter gelegenheid hiervan heeft CDA Amsterdam-Noord de bewoners getrakteerd op gebak.
Omdat zorg niet in mijn portefeuille zit kom je hier normaal minder snel.Na het uitschenken van koffie en uitdelen van de taart hebben we gesprekken gevoerd met de bewoners over wat je zoal tegenkomt bij het ouder worden. De gesprekken hebben ons flink aan het denken gezet en zullen leiden tot het benaderen van onze Tweede Kamerfractie.
Ook stedelijke kandidaat Marijke Shasavari was meegekomen om te luisteren naar de bewoners en met hen hun jubleum mee te vieren.

Rondzwervende winkelwagentjes aangepakt




Rondzwervende winkelwagens vormen voor veel bewoners een bron van ergernis en zorgen bovendien voor verkeersonveilige situaties. Vanuit het CDA hebben we hier ook herhaaldelijk een punt gemaakt tijdens de commissie leefomgeving.
Onlangs heeft het dagelijks bestuur een nieuwe werkwijze vastgesteld om het probleem van rondzwervende winkelwagentjes terug te dringen. Voortaan gaat het stadsdeel de winkelwagens elke week inzamelen en tijdelijk opslaan bij de firma Hilkman.
Als de supermarkthouder zijn wagens niet binnen de door het stadsdeel bepaalde termijn ophaalt, worden de wagens verkocht of vernietigd.
De firma Hilman levert de diensten gratis aan in ruil voor de wagentjes. Deze krijgen in de meeste gevallen weer een nieuw leven.
Afgelopen vrijdag, 26 februari 2010, heb ik hiervoor als portefeuillehouder Openbare Ruimte met Peter Hilkman ( directeur firma Hilkman) en Roy Deeterink (Hilkman) de samenwerking bekrachtigd door het ondertekenen van een intentieovereenkomst.

donderdag 25 februari 2010

Zwanen terug in Schellinwouderbreek en Oostertocht




Nu de winter eindelijk op zijn retour lijkt, kunnen deze zwanen weer hun vleugels uitslaan. Als portefeuillehouder Dierenwelzijn hielp ik Farah Kuckulus en Patricia Winters van de Dierenambulance Amsterdam bij het terugzetten van vier zwanen in de Schellingwouderbreek. Leuk ook om de betrokkenheid vanuit de buurt te mogen zien. De zwanen kregen een warm welkom en vlogen alsof ze zo uit de KLM-reclame kwamen over de Breek. Ook in de Oostertocht(water langs Kometensingel) in Tuindorp Oostzaan is een zwanenpaar uitgezet. Tot afgelopen donderdag, 25 februari, verbleven de dieren in dierenopvang de Toevlucht in Holysloot.

Aanpak graffiti draagt bij aan schone buurt.


Graffiti is voor velen een doorn in het oog. Sommigen kunnen het waarderen, maar wanneer je op straat vraagt wat men er van vindt is het al snel duidelijk. Graffiti wordt door de meesten als vervuiling ervaren.

CDA-Amsterdam strijdt al enige tijd tegen de graffiti en heeft zelfs een graffiti zwartboek laten opstellen. En met succes. CDA-Noord heeft in de raad voorgesteld om graffiti flink aan te pakken. Het beleid van het stadsdeel is nl. dat alleen godslasterlijke en discriminerende teksten worden verwijderd. Patricia Wouda heeft toen in de raad een link gelegd tussen graffiti en gevoelens van onveiligheid en vervuiling. De raad is uiteindelijk niet akkoord gegaan van graffiti aanpak in heel Noord, maar wel in de wijkaanpakwijken bij wijze van proef.

Donderdag mocht ik als portefeuillehouder openbare ruimte de eerste Bannebrug gedeeltelijk voorzien van een soort laklaag, die graffiti afstoot. Door het koude weer konden we niet de hele brug mooi grijs maken, maar het begin is er. We gaan alle vier de bruggen weer graffiti vrijmaken. Hierna volgt de rest van de Banne, Nieuwendam-Noors, Vd Pekbuurt en Vogelbuurt/ IJplein.

dinsdag 23 februari 2010

Bezoek Brederocollege verrassend.


Met de groene CDA-bakfiets en het nodige campagnemateriaal rijd ik het hek binnen van het Brederocollege. Vier dames staan me al op te wachten. Deze leerlingen van gymnasium drie nemen me mee naar hun klas. Samen spreken we uitgebreid over landelijke en lokale onderwerpen. Erg leuk om te zien dat ze zelf al duidelijke visie op politiek hebben en hun vragen echt gingen over essentiële vraagstukken.
Een apart gymnasium hoeft van hen niet in Noord. Juist de menging binnen bestaande scholen vinden ze veel interessanter. Ook fietsen voor allochtone vrouwen kan op een grote glimlach rekenen. De moeilijkste vraag vond ik op wie ik zou stemmen wanneer er geen CDA zou zijn. Tja wat antwoord je dan? Nadat ze de door hen getoonde CDA-poster lieten zien, met als tekst “tegen discriminatie”, namen we afscheid. Erg leuk dat ik uitgenodigd was en deze dames komen we vast nog eens tegen in de politiek of de journalistiek.

donderdag 18 februari 2010

Plakteam geeft CDA-Noord duidelijke positie



CDA Noord duidelijk aanwezig op de borden. Teun Hoeve en Jan Hamstra zijn opnieuw de weg op gegaan met lange ladders, lijm en nietmachines om de CDA-posters op de borden te hangen. “We kleuren goed en zijn op de borden de enige partij die met een glimlach de wereld in durven kijken”, aldus Teun Hoeve. Tussen de vele posters met tekst toont CDA –Noord zijn ware gezicht. Toch even wennen je eigen hoofd zo groot door heel Noord op de borden. Mannen bedankt voor het plakken!

woensdag 17 februari 2010

Huldiging Straatportiers


In een volle zaal in Ons Huis vanmiddag de huldiging van de eerste Noordse straatportiers, een soort "Noord schoon kinderbrigade".

Kinderen uit de Vd Pekbuurt hebben een “cursus” gevolgd in het kader van Noord Netjes, een initiatief voor een schoner Noord. De kinderen ruimen bijvoorbeeld troep op, op straat. Ook noteren ze vervuilde plekken voor de reinigingsdienst en milieupolitie, zodat de straat weer snel schoon gemaakt kan worden. Zo dragen ze bij aan een schone en prettige woonbuurt.

Gehuld in mooie T-shirts en even mooie petjes namen de kinderen trots hun diploma in ontvangst. De buurt zal ze zeker zien, wanneer ze op een woensdagmiddag(onder begeleiding) op pad gaan in hun buurt. Dit project wordt ondersteund door TOS, woningcorporaties, politie en stadsdeel Amsterdam-Noord.

zaterdag 13 februari 2010

Schoonmaakactie Vliegenbos groot succes



Zaterdag 13 februari was het dan zover. De jaarlijkse schoonmaakactie van de Stichting Vliegenbos. Al jaren zet de stichting zich in voor het behoud van dit mooie en oudste bos van Amsterdam. In het verleden hebben verschillende wethouders op deze plek al woningen ingetekend. Gelukkig is dit nooit gebeurd en kunnen velen nog steeds van deze locatie genieten.
In de vrieskou kleurde het bos door de aanwezigheid van de vele CDA-ers(10) nog groener. Het bos werd afgestruind naar afval. CDA-Noord wil door mee te doen aan deze actie uiting geven aan één van de speerpunten van haar verkiezingsprogramma namelijk een schoon Noord.
Voor mij de derde keer meedoen. Het is goed om te zien hoe betrokken de stichting is bij het bos en dat de verhoudingen tussen de stichting en het stadsdeel gelukkig sterk is verbeterd. Samen zetten we ons nu in voor meer bekendheid van het bos en een beter gebruik. De schoonmaakactie vandaag is verrassend. Veel minder afval dan de vorige jaren. Dit past in de lijn dat Noord schoner is geworden. Erg mooi om dat nu in praktijk zo te zien.
Desondanks was de opbrengst van de schoonmaakactie nog steeds fors. Vooral CDA-er Angela Hoeve heeft flink mogen rapen, aangezien zij het stukje bij het Brederocollege onder haar hoede had genomen.
De actie werd afgesloten met een sfeervol samenzijn in de keet van de scouting Wartburg. Met een borrel aangeboden door Albemarle hebben we met de Stichting Vliegenbos gesproken over belang van het bos. De plannen en samenwerking.

vrijdag 12 februari 2010

Mantelzorglunch bij Brederocollege


Deze keer berichtje van CDA site die weergeeft wat ik vanmiddag heb gedaan:

CDA Amsterdam-Noord zet zich al jaren in voor een goede positie van de mantelzorger. Deze mensen verzetten ongelooflijk veel belangrijk werk. Vol toewijding begeleiden zij vaak lange tijd mensen die volledig of grotendeels zijn aangewezen op hun hulp. Reden te meer voor fractievoorzitter Patricia Wouda en lijsttrekker Harm-Jan van Schaik om een aantal van deze mensen eens op te zoeken.
In het Bredero-college werd vrijdagmiddag 12 februari een zogenaamde Mantelzorglunch georganiseerd. Tijdens een lunch wordt de mantelzorgers verteld over de AWBZ, indicatiestellingen en andere regeltjes. Verder worden ze gewezen op de op de mantelzorgconsulenten bij Doras.
Een nuttige, maar ook lekkere lunch verzorgd door leerlingen van het Bredero-college. “Goede gesprekken met mensen die al jaren zich met hart en ziel inzetten voor de naaste in de samenleving. Werk om je petje voor af te nemen”, aldus Van Schaik

donderdag 11 februari 2010

Bond van Volkstuinders

Mijn werkkamer is afgeladen vol(18 personen) deze middag, bij het overleg met vertegenwoordigers van de Bond van Volkstuinders. Een zeer bevlogen groep mensen, die afkomstig zijn van de verschillende tuincomplexen in Noord. Twee keer per jaar nemen we samen de stand van zaken door. Deze keer wordt uitvoerig stilgestaan bij de ophanden zijnde stedelijke Structuurvisie. Met name bij de tuincomplexen in Schellingwoude bestaat enige ongerustheid. Ook de Groenvisie wordt besproken. Goed te zien hoe de betrokkenheid bij dit onderwerp is en hoe constructief meegedacht wordt om ook de tuincomplexen voor een breder publiek toegankelijk te maken. Natuurlijk bespreken we ook de onduidelijkheid van de gemeente Amsterdam over het wel of niet moeten aansluiten van de complexen op het riool. Al drie jaar proberen we hier duidelijkheid bij de stad over te krijgen, maar zonder resultaat. Ondanks dat laatste punt kijk ik terug op een zinvolle middag.

Vernieuwing IJdoornlaan

Met projectleider de plannen rondom wegverlegging IJdoornlaan en Waddenweg doorgenomen. Nog voor de zomer gaat begonnen worden met de werkzaamheden aan de IJdoornlaan. De weg wordt klaargemaakt voor het nieuwe busstation, de oprit naar de verlaagde Nieuwe Leeuwarderweg en het verdwijnen van het Waddenwegviaduct(op termijn). Wordt weer een hele puzzel om alles vlekkeloos te laten verlopen. Over werkzaamheden zal nog uitvoerig worden gecommuniceerd als het zover is.

maandag 8 februari 2010

60 jarig huwelijk familie Brasseluer

Een gastvrije ontvangst bij de familie Brasseluer vanmiddag. Ter gelegenheid van hun 60-jarige huwelijk mag ik namens de gemeente Amsterdam het bruidspaar feliciteren.
Interessante gesprekken over het wonen in Elzenhage, de veranderingen in de omgeving, de problemen door de sneeuw en de dingen die je tegen komt bij het ouder worden.
Leuk ook om te zien hoe oma gewaardeerd wordt door de kleinkinderen en opa en oma vol trots stralen wanneer de gezinsfoto´s bekeken worden. Blijft bijzonder om bij een 60 jarig huwelijk samen met een bruidspaar te mogen terugkijken op een heel leven.

vrijdag 5 februari 2010

Bijeenkomst recreatieschappen

In het raadhuis van Ransdorp mag ik vandaag de verschillende Amsterdamse vertegenwoordigers van de recreatieschappen uit deze regio ontvangen. Zelf vertegenwoordig ik Amsterdam in recreatieschap Landschap Waterland. Samen brainstormen over de toekomst van Amsterdam op het gebied van groen, natuur en recreatie.
Op welke manier willen we recreatieschappen organiseren en hoe laten we onze beelden aansluiten bij de beelden van onze inwoners? Een interessante uitdaging. Marijke Vos streeft een duidelijkere regie van de gemeenteraad na op het gebied van kaders en beleid met betrekking tot groen. Stadsdelen zouden dan meer de beheersaspecten moeten oppakken in de recreatieschappen. Ik denk dat het belangrijk is dat vanuit de stadsdelen ook wordt meegedacht over de beleidsrichtingen. Dit kan als input dienen voor discussies met de gemeenteraad.

donderdag 4 februari 2010

Op pad met de buurtmeester

Op de fiets naar de Banne. Samen met Ingrid Hezemans, onze buurtmeester, ga ik vanmiddag mee de wijk in. Ze laat me allerlei dingen zien die vanuit het buurtmeesterschap zijn ingezet en-of gerealiseerd.
Toen we deze functie in 2007 instelden was het de bedoeling dat, door de inzet van een persoon met mandaat in de wijk, de slagkracht in de wijk zou verbeteren. Uit gesprekjes in de buurt en concrete resultaten is nu duidelijk te zien dat successen worden geboekt.
Worteldruk in bestrating is aangepakt. Bestrating verbeterd. Speelplaatsjes heringericht of opgeknapt en gesprekken met bewoners gevoerd over hun ideeën.
Een leerzame middag. Belangrijk om met dit werk door te gaan. Wel benieuwd welke invloed de op handen zijnde bezuinigingen zullen hebben op het daadwerkelijke handgeld van de buurtmeester, wat nodig is voor snel en adequaat handelen.

woensdag 3 februari 2010

Goede Voornemens Borrel Vrijwilligerscentrale

Speciaal voor Noorderlingen organiseerde de Vrijwilligerscentrale Amsterdam-Noord in de Noorderparkkamer een Goede Voornemens Borrel. Zij willen laten zien dat er van alles te doen is in Amsterdam-Noord. Werk waarbij ook veel vrijwilligers gewenst zijn.
“Veel mensen zouden best eens iets voor een ander willen doen. Of voor een betere buurt, een schoner milieu of rechtvaardige wereld. Je kunt een leerling van de basisschool helpen bij de overstap naar de middelbare school. Je kunt een inburgeraar helpen met de Nederlandse taal. En nog veel meer” aldus de VCA.
Werk van vrijwilligers is onmisbaar. Juist die vrijwilliger kan het verschil maken. Vrijwilligerswerk kan ook goede werkervaringplek zijn voor mensen die weer willen gaan deelnemen aan het arbeidsproces. Juist omdat wij in onze partij veel spreken over ondersteunen van vrijwilligerswerk wilde ik hier luisteren naar verhalen over moeiten en kansen in vrijwilligers vinden en inzetten.
Leuke gesprekken gevoerd over begeleiding brugklassers, het snoeien van rozentuinen, kansen voor het Zonnehuis en maatschappelijke stages bij kinderboerderijen.

dinsdag 2 februari 2010

Mobiel groen voor de Bongerd

Het CDA heeft zicht ingezet voor groencompensatie in wijken, op plekken waar door stedelijke vernieuwing of nieuwbouw veel groen is verdwenen of ontbreekt. Hiervoor heeft Teun Hoeve het initatief genomen onder de noemer mobiel groen. Het is de bedoeling juist op eerder genoemde kale plekken bomen, of grote beplanting neer te zetten. Op deze manier krijgen deze plekken toch een groen uiterlijk en verbetert dat de leefbaarheid.
Mobiel groen omdat het in een pot/bak gaat. Dit kunnen bomen zijn die later, bij de definitieve inrichting, alsnog de grond ingaan. Het kunnen ook potten/bakken zijn die van bouwplaats naar bouwplaats reizen om zo de uitstraling te verbeteren. Noord wil immers het groenste stadsdeel van Amsterdam blijven.
In de wijk de Bongerd zullen we in navolging van de potten uit de Molenwijk als eerste uitwerking geven aan de motie. Deze nieuwbouwwijk verdient een groenere uitstraling. Vooral rondom de wijk en bij de school is nog veel te winnen.

Bewoners in sociaal isolement door parkeertarieven.

Voorrang voor de gezonde stad heet het actieprogramma van de zogenaamd sociale coalitie Asscher Van Poelgeest. Reductie van uitstoot is het doel en daarvoor mogen de parkeertarieven gemiddeld met 27% omhoog in Amsterdam. Na veel gesputter in de stad is het er doorgekomen.
Vanuit het CDA hebben we hierbij stedelijk duidelijk gewezen op het effect wat het zal hebben op het verenigingsleven en het bezoek van onze stadsbewoners. Toegezegd werd dit te zullen monitoren, maar ondertussen werd de verhoging er doorgedrukt.
In het portefeuillehouderoverleg verkeer heb ik me hard gemaakt om zondagmorgen in ieder geval gratis te houden in de hele stad. Ook voor deze dag lagen enorme tariefsverhogingen klaar.
De eerste resultaten zijn inmiddels binnen. De parkeerinkomsten vallen tegen zegt het stadsbestuur. Daar moeten we wat aan doen is de opmerking. Volgens het CDA was de doelstelling echter luchtkwaliteit en niet het geld. Ook luchtkwaliteit laat slecht 3,8% minder uitstoot zien, terwijl meer verwacht werd. Vandaag is het voor de CDA de druppel. Onze bewoners ontvangen minder bezoek. Vooral ouderen en mensen met een lager inkomen lijken de dupe. Zij krijgen volgens de telegraaf http://tinyurl.com/yf52y7z zelfs de helft minder bezoek. Wat betekent dit voor de lokale sportverenigingen en de bereidheid vrijwilligerswerk te doen? Voor het CDA is het duidelijk. Voorrang voor een sociaal gezonde stad. Terug naar de oude tarieven!

maandag 1 februari 2010

Molenwijk en de padenstructuur

Overleg gevoerd over hoe het bedrag, vrijgemaakt naar aanleiding van motie CDA, in te zetten dat ik via het Meerjarenprogramma wegen ter beschikking heb. Input bewoners van buurtspreekuur speelt hierin een rol. Eerst worden de belangrijkste voetpaden bekeken en de drukste routes. Verwacht volgende week een ambtelijk advies.

Zonneplein parel van Tuindorp

Aan een overvolle tafel in het gezellige grand café van het Zonnehuis zitten ondernemers van het Zonneplein. Buurtbewoners, mensen van Ymere, twee mensen van het stadsdeel en ik als portefeuillehouder openbare ruimte.
Het lijkt een bijeenkomst waar lang op is gewacht. Ymere licht toe op welke wijze zij het Zonneplein een economische stimulans wil geven. Met woon-winkelcombinaties, verbeteren uitstraling winkels en een grote leefbaarheidsactie in juni willen ze de winkeliers een duwtje in de rug geven.
Zelf heb ik een toelichting gegeven op de plannen in de openbare ruimte. Het plein met klinkers doortrekken tot het Zonnehuis, mooie canapébanken plaatsen op het plein. Grote kastanjebomen met uitstraling en toevoegen mogelijkheid terrassen te beginnen.
Veel ondernemers zijn enthousiast. We willen als stadsdeel snel beginnen. Ymere zal in haar werk aanhaken op onze werkzaamheden. Samen voor Zonneplein als prachtplein.

zaterdag 30 januari 2010

CDA maakt pad tussen ouderenflat en winkelcentrum



Met de bakfiets vol bezems, sneeuwschuivers en scheppen staan we zaterdag 30 januari in de Molenwijk. Van de (bejaardenflat) Stellingwegflat naar het winkelcentrum maken de CDA-kandidaten een pad in de sneeuw. Lijsttrekker Harm-Jan van Schaik: “De sneeuw zorgt helaas voor een isolement van onze ouderen. We hebben er voor gekozen geen folders uit te delen of mooie praatjes te houden, maar handen uit de mouwen. Op deze manier kunnen de ouderen van de Stellingwegflat, maar ook de bezoekers van het winkelcentrum weer zonder glijpartijen de winkels bereiken”. Een geslaagde actie, die zeker gewaardeerd werd door ouderen en winkelend publiek.

vrijdag 29 januari 2010

Centrale Dorpenraad nieuw onderkomen


Van een bedompt schoollokaal is de Centrale Dorpenraad verhuist naar een nieuw onderkomen aan dorpsweg 35 in Ransdorp. Vergezeld met een doos gebak heb ik de leden van de centrale dorpenraad op deze mooie historische locatie mogen bezoeken.
Ik hoop dat hier veel goede dingen voor landelijke gebied mogen gebeuren. We hebben er in ieder geval een prima vergadering gehad. Variërend van Structuurvisie Amsterdam tot zwaar verkeer landelijk Noord. Elk dorp kwam weer even langs. Ook petitie van kinderen Weidevogel gekregen voor plaatsen spiegel bij bruggetje. We gaan volgende week even kijken.

donderdag 28 januari 2010

Noord is schoner geworden, verkiezingsbelofte 2006 gehaald



Het is gelukt. In 2006 beloofden we een schoon Amsterdam-Noord in onze verkiezingscampagne. Vandaag presenteerden mensen van O&S de resultaten van de schoonheidsgradenmetingen van Amsterdam. Noord is duidelijk enorm gestegen. Wanneer je dit afzet tov stedelijk gemiddelde mogen we zeker trots zijn.

Hoewel ik besef dat dit niet altijd door iedereen ervaren wordt, is er de afgelopen periode wel enorm hard gewerkt om dit doel te bereiken. De buurtmeesters zijn gekomen, de serviceteams rijden rond. De handhaving is meer dan verdubbeld en al die medewerkers van wijkbeheer en reiniging gaan door weer en wind naar buiten om te werken aan een schoon en heel Amsterdam-Noord.

In een presentatie in de raadszaal werden de verschillende werkwijzen getoond en heb ik nogmaals benadrukt hoe trots ik ben te mogen werken met zoveel gemotiveerde mannen en vrouwen die in hun oranje jassen bepalend zijn voor onze leefomgeving.

woensdag 27 januari 2010

Week van voorlezen


Samen met mijn dochter mee naar de peuterspeelzaal. Voor ons beiden toch een beetje een feestje. De juf vertelt dat het voorleesweek is. Samen met drie kinderen mag ik in het washok van de school verschillende boeken lezen. Wij kozen voor de berenjacht, best spannend. Overal zitten groepjes van drie kinderen met een "juf" of "meester". Aan het einde van de ochtend krijgen we een film te zien over een olifant. Het filmpje gaat over het themaboek van de voorleesweek. Een geslaagde ochtend. Mooi te zien hoe kinderen meegenomen kunnen worden in de fantasiewerelden van de boekjes. Laten we voorla blijven voorlezen.

dinsdag 26 januari 2010

Bewonersspreekuur Molenwijk


Na aanleiding van enkele gesprekken met bewoners in november heb ik vandaag spreekuur openbare ruimte in de Molenwijk gehouden. Het spreekuur werd druk bezocht. De inbreng is divers. Elke tien minuten een andere bewoner en onderwerpen variëren van parkeren, bestrating tot de vorm van de bomen. Ook gedrag van bewoners met betrekking tot grofvuil wordt als zeer storend ervaren. Met alle bewoners hebben we vervolgafspraken gemaakt. Ze hebben mee gedacht over de besteding van het budget wegen in 2010 dat voor de Molenwijk beschikbaar is gesteld. Een nuttige middag. Respect ook voor de twee ambtenaren die 2 uur met mij in de in de ijzige vrieskou hebben doorgebracht.

maandag 25 januari 2010

Willemse: Bestrijding eenzaamheid ouderen speerpunt op Lokale agenda

Deze week sprak de Kamer over de ouderenzorg met Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid. Volgens CDA Kamerlid Ans Willemse van der Ploeg heeft haar fractie al bij de behandeling van de nota “Lang zullen we leven” aangegeven welke belangrijke plaats senioren innemen in de samenleving. ‘Hun maatschappelijk betrokkenheid en inzet is van groot belang voor het vrijwilligerswerk, voor de kinderen en kleinkinderen, voor de mantelzorg en ook voor de arbeidsmarkt’ aldus de CDA’ster. Ze vond het dan ook een gemiste kans dat er enkel over de gezondheidszorg gesproken werd tijdens het overleg, ze vroeg de Staatssecretaris spoedig met een update te komen over de stand van zaken rondom de aanbevelingen van de themacommissie ouderenbeleid.

Willemse vroeg de Staatssecretaris verder hoe het staat met de vroegsignalering van dementie. ‘Als dementiepatiënten tijdig de juiste diagnose, de goede behandeling en begeleiding krijgen wordt onnodig en onjuist zorggebruik voorkomen. Het bespaart betrokkenen en de naasten veel leed als er duidelijkheid is over de aandoening en adequate hulpverlening wordt geboden’ aldus Willemse. Wat haar fractie betreft moet deze vroegsignalering onderdeel van het totale aanbod van dementiezorg zijn.


‘Eenzaamheid is een groeiend probleem in de samenleving. Een miljoen ouderen voelt zich vaak eenzaam en 200.000 ouderen zijn zelfs extreem eenzaam. Dan hebben we het over ouderen met één sociaal contact per maand’ zo sprak het CDA Kamerlid. Willemse zei dat haar fractie schrikt van dit signaal. ‘Immers, het CDA wil juist de participatie van burgers bevorderen en meer sociale samenhang in de samenleving. Omzien naar elkaar, verantwoordelijkheid dragen voor de eigen leefomgeving’. Ouderen zijn voor een groot deel afhankelijk van contacten in de buurt en juist de buurten worden overdag steeds leger. Veel voorzieningen waar ouderen elkaar konden ontmoeten, zijn uit de buurt verdwenen zoals de bakker, de slager en de kruidenier.

Willemse probeerde de Staatssecretaris dan ook aan te sporen om gemeenten op te roepen eenzaamheid op de lokale agenda te zetten en ze vroeg zich af of de maatschappelijke stage een kans biedt om intergenerationeel een bijdrage te leveren aan het verminderen van eenzaamheid.

zaterdag 23 januari 2010

Bewonersspreekuur Terrasdorp Hogeland

Sinds enige tijd bezoek ik met de stadsdeelbus wijken waar geen bewonersplatform meer is. Bewoners gaan met mij in gesprek over wat hen bezighoudt over de openbare ruimte, het verkeer en parkeren. In Terrasdorp Hogeland was de bus te klein! Met ruim 20 bewoners heb ik gesproken over onderwerpen van verkeersoverlast tot hondenpoep. De handhaving door de milieupolitie op hondenpoep krijgt na het gesprek meer accent in Terrasdorp Hogeland en Tuindorp Oostzaan. Verder heb ik mensen uitgenodigd deel te nemen aan verkeersveiligheidswerkgroep Tuindorp Oostzaan om mee te denken over maatregelen in de Pomonastraat. De snelheid moet hier echt omlaag. Het mooiste vond ik de reactie van een mevrouw die aangaf dat we wat minder boos moeten zijn. “Laten we beginnen bij ons zelf en meer van liefde tonen”, ontroerend en puur.

Bewonersinitiatievenmarkt

Vele kramen waren in het stadsdeelkantoor neergezet. Allemaal gevuld met actieve vrijwilligers die zich hebben ingezet voor een bewonersinitiatief. Van een Pittige Kruidentuin tot “Voor elk kind een boek”, van plantjesactie tot high tea voor bejaarden. Ruim 31 initiatieven zijn in 2009 uitgevoerd. Geweldig. Laat weer duidelijk zien dat het niet is I Amsterdam, maar Wij Amsterdam. Samen maken we de buurten! Aan het einde van de middag was er een prijsuitreiking. De Vrouwenzaak, actief in het Vianneycentrum, heeft gewonnen. Tweede is het Dovenetelplein geworden. Een speeltuintje in de Van der Pekbuurt en als derde eindigde Mien Doets met haar high tea in de Banne. Hulde voor alle initiatieven, die het leven voor veel mensen een stuk leuker maken.

vrijdag 22 januari 2010

Opening Schellingwouderpark

We zijn vanaf vrijdag weer een geweldig park rijker in Noord. Langs de Noordelijke IJ-oevers vlakbij de Oranjesluizen ligt een prachtig gebied dat vanaf vandaag opengesteld is voor het publiek. Het Schellingwouderpark is geen doorsnee stadspark maar een ruig natuurgebied met zelfs ecologische waarde. De ringslang is al gesignaleerd en we hopen op egels, winterkoninkjes en mussen. Met trekpontjes moet je jezelf over de sloten heen trekken. Paarden en schapen grazen rustig rond. Er zijn prachtige struiken en wilde bloemen gezaaid die in de lente een ecologische flaneerroute zullen vormen. Het uitzicht over het IJ is adembenemend, je kunt bij mooi weer langs Zeeburg zelfs
het centraal station zien liggen. Ik raad alle Amsterdammers aan een kijkje te komen nemen.

Voor elk kind een boek. Bezoek de Kinderboom


Gastvrij ontvangen door de kinderen en personeel van basisschool de Kinderboom. Met als motto ‘Voor elk kind’ een boek mocht ik hier vertellen waarom lezen zo belangrijk is. Goed lezen is goed leren. De kinderen zijn zelf hoofdpersoon in het boekje dat gaat over hoe belangrijk het is dat kinderen meedoen aan het schoonhouden van de openbare ruimte. De kinderen mochten ook vragen stellen aan de milieupolitie en de mannen die de straat schoonhouden. Als afsluiting kregen de kinderen een kijkje in de veegwagen, de auto van de milieupolitie en de auto van het serviceteam. Een enthousiaste school die zich inzet voor een schone buurt.

dinsdag 19 januari 2010

Milieu Logistiekcentrum naar Noord

Met Zeeburg, Zuid Oost, Oost en Centrum gesproken over een milieu logistiek centrum. Dit betekent dat onze containers niet meer elke keer per 4 bakken door de Coentunnel naar het Afval Energiebedrijf gebracht hoeven te worden. Op één locatie wordt ons afval dan uit de bakken gehaald, geperst en op een boot of vrachtwagen geladen. Zo kunnen we met veel minder auto’s en dus minder uitstoot het afval afvoeren. Voor Noord kan dit CO2-vermindering en geldbesparing betekenen. We gaan voortvarend door om dit voor Noord te kunnen realiseren. De andere stadsdelen kijken in hun gebieden naar oplossingen.

maandag 18 januari 2010

Watersnood in Tuindorp


Donderdag heb ik de opening van de fototentoonstelling over de watersnoodramp in Tuindorp Oostzaan bijgewoond. Precies 50 jaar geleden is door een dijkdoorbraak heel Tuindorp onder water komen staan. Een ingrijpende ervaring die Tuindorpers nog steeds herinneren als de dag van gisteren. Het Historisch Archief Tuindorp Oostzaan(HATO) heeft de tentoonstelling weer indrukwekkend samengesteld. Met de aanwezigheid van burgemeester Cohen en vele belangstellenden werd dit herdacht. Een heel bijzondere bijeenkomst. Belangrijk om te doen voor de betrokkenen. Samen met HATO nog even gesproken over hun huisvesting. We gaan met woningcorporatie IJmere zoeken naar een nieuwe passende plek. Voor 2010 hebben we in ieder geval de subsidie voor HATO veilig gesteld, met het idee dat natuurlijk voor te zetten.

zaterdag 16 januari 2010

Banne maakt stoepen bejaardenwoningen sneeuwvrij


Samen met bewoners van de Banne-Noord mag ik op zaterdag aan de slag bij de bejaardenwoningen van het Fokkezeil. Door de sneeuw en het ijs zitten bewoners al geruime tijd binnen. Vanuit bewoners en stadsdeel ontstond het initiatief om hier de handen uit de mouwen te steken. Met sneeuwscheppen en een stadsdeelmedewerker op de veegwagen met staalborstel hebben we dit stukje Noord weer beloopbaar gemaakt. Hulde voor de inzet van bewoners van 4 tot 86 jaar oud! Samen houden we Noord leefbaar.

vrijdag 15 januari 2010

Vuurwerkbonnen

In de ochtend van 1 januari hebben verschillende mensen in alle vroegte het afval van het vuurwerk opgeruimd. Dit is erg belangrijk voor de veiligheid van kinderen en zorgt er voor dat de troep snel verdwijnt. Zeker nu met sneeuw en ijs zit het vuurwerkafval snel vast aan de stoepen en is het belangrijk het zo snel mogelijk te verwijderen. Vanuit het stadsdeel hebben we een aantal mensen de straat op gestuurd de “helpers” te vinden en vandaag heb ik hen beloond met een cadeaubon. Nogmaals een bedankje mede ook namens onze schoonmaakteams voor de vrijwilligers.

Nieuwjaarsbijeenkomst Protestantse Kerk Amsterdam


Elk jaar bezoekt een delegatie van de PKN Amsterdam trouw de stadsdeel nieuwjaarsreceptie. Dit jaar ben ik vanuit stadsdeel Noord hen gaan bezoeken. In een nieuwe kerk “De Opgang” in Nieuw West ontmoette ik, naast de katholieke pastoor uit Noord, verschillende mensen van allerlei pluimage. Wat opvallend is, is hun betrokkenheid bij deze stad en de inzet voor de verschillende mensen die onze stad bevolken. Leuk gesprek ook gevoerd met dominee Trinus Hibma uit Tuindorp Oostzaan, die met het Plejater kinderen de kans biedt mee te spelen in een theatervoorstelling.

donderdag 14 januari 2010

Plan van Gool bewonersbezoek

Naar aanleiding van een e-mail heb ik een bezoek gebracht aan een bewoner en huismeester in het Plan van Gool. We hebben gesproken over hun zorg van gedrag van bewoners en gebruikers met betrekking tot plassen op de galerij, zwerfvuil en grofvuil. Ze hielden een pleidooi voor mobiel cameratoezicht op de entreeflat en containerlocaties. Tevens willen ze aanpak graffiti en meer vuilnisbakjes. Interessant gesprek. Ben benieuwd naar de resultaten van mobiel camera toezicht in Zuid Oost, waar ze al ervaringen hebben opgedaan. Ga in ieder geval contact opnemen met corporaties om samen te spreken over gericht aanspreken van bewoners die er steeds een rommeltje van maken en om te kijken of onze schoonmaakmensen nog meer maatwerk kunnen leveren.

Commissievergadering over de Nota Groen

Met enige trots mag ik melden dat de nota groen door de commissie met veel enthousiasme is onthaald. Ambities van raad en bewoners worden duidelijk in het stuk terug gezien. Zorg is er alleen over de financiering. In tijden van beperkte budgetten moeten er duidelijke keuzes gemaakt worden. De nota geeft richtlijnen bij bomenkap en laat zien waar we de groenstructuur willen versterken. Geeft kijk op de rol van parken en natuurlijk het Vliegenbos. Toont ambitie op gebied van natuurspeelplaatsen en biedt nadrukkelijk ruimte voor bewonersinitiatieven.

maandag 11 januari 2010

Zwaar verkeer landelijk Noord aangepakt

Vandaag gesproken met wegbeheerder over zwaar verkeer in landelijk Noord. Het blijkt een moeilijke opgave om de al 15 jaar durende discussie, waarbij 7 partijen een rol spelen, tot een goed einde te brengen. Binnen drie weken wil ik duidelijk kunnen maken hoe we het probleem van zwaar sluipverkeer door Zunderdorp en Ransdorp kunnen weren. Te zware en te lange vrachtauto’s zorgen voor forse overlast en schade. Bruggetjes en wegen worden kapot gereden en huizen trillen.

Waar vooral de moeilijkheid in zit is hoe je een regeling maakt met ontheffingen, die werkbaar is voor bewoners en bedrijven in het gebied. We denken hiervoor nu de juiste oplossing te hebben gevonden. Dit gaan we nu bespreken met agrarische werkgroep en centrale dorpenraad.

zaterdag 9 januari 2010

Winterdienst volop in actie








De sneeuw ligt er nog steeds en zoutvoorraad lijkt duidelijk eindig. Vandaag agenda deels vrijgemaakt om jongens van de winterdienst hart onder de riem te steken. De mannen maken overuren bij het leven en proberen overal in Noord de ergste gladheid te bestrijden. Met de beperking in het zout is dat geen makkelijke zaak. Met sneeuwscheppen hakken ze ijsplakken weg. Proberen de gevaarlijkste plekken minder gevaarlijk te maken. Verbazingwekkend te zien trouwens hoe hard sommigen ondanks de uitgebreid aangekondigde gladheid toch durven te rijden.
Vrijdagmiddag hebben Kees Poldervaart(CDA fractievoorz)en ik, vanuit de waardering voor de inzet, meegeholpen op de hoek Beemsterstraat /Werengouw om de kruising ijsvrij te krijgen. De een na de ander gleed daar door. Met staalborstels, hakkende mannen en beperkt zout is hier een eind gemaakt aan de ergste gladheid. Ik kan alleen maar zeggen: respect voor de mannen en hun tomeloze inzet!

woensdag 6 januari 2010

Zoutvoorraad beperkt

\


(Kevin gaat als sneeuwruimer de uitdaging aan. foto Ellen Wognum)

De koude blijft aan en vandaag heeft het plotseling flink gesneeuwd. Een mooi wit landschap. Verkeer op de ring en in Noord staat muurvast. Mijn buurjongen stapt mopperend zijn auto uit 10 km en na twee en half uur file is hij thuis. Een sneeuwbui waar niet tegen op te strooien is. De jongens van de winterdienst werken zich uit de naad, maar het zout is schaars. Hoofdnet auto mag nog gestrooid worden, maar stadsdeel staat op rantsoen. Belangrijk dat bewoners en ondernemers zelf hun stoepen schoonmaken om buurten begaanbaar te houden. Zout in hele regio een probleem. Landelijk Noord en bij bejaardencentra, bushaltes, trappen en voorzieningen strooien we nu met zand. Maar zand kan in riool voor verstoppingen zorgen. Wanneer sneeuw gaat smelten kan het niet weg en blijft er ijs op de weg staan. Beperkt zand gebruiken dus. We doen wat we kunnen, maar wees alert op gladheid!

vrijdag 1 januari 2010

Weer schoon het nieuwe jaar in

Allereerst een heel gelukkig, liefdevol en bovendien gezond 2010 toegewenst. Na een witte kerst is ook de jaarwisseling koud en veelal wit doorlopen. Op nieuwjaarsmorgen is er wederom een groep van 19 personen uit de Ahmadiyya Djamaat-moskee actief geweest om de Van der Pekstraat en omgeving vuurwerkvrij te maken. Juist dit jaar was het erg belangrijk dat de troep direct werd verwijderd. Gebeurt dit niet, dan vriest het vast in de sneeuw en houd je veel langer troep. Gelukkig trokken ook veel bewoners op 1 januari, vaak al vroeg in de morgen, hun handschoenen en winterjas aan, om de troep in hun straat op te ruimen. Belangrijke inzet, die het werk van de jongens van stadsdeelreiniging ondersteunt. Samen ook in 2010 weer voor een schoon Noord.