zaterdag 30 januari 2010

CDA maakt pad tussen ouderenflat en winkelcentrum



Met de bakfiets vol bezems, sneeuwschuivers en scheppen staan we zaterdag 30 januari in de Molenwijk. Van de (bejaardenflat) Stellingwegflat naar het winkelcentrum maken de CDA-kandidaten een pad in de sneeuw. Lijsttrekker Harm-Jan van Schaik: “De sneeuw zorgt helaas voor een isolement van onze ouderen. We hebben er voor gekozen geen folders uit te delen of mooie praatjes te houden, maar handen uit de mouwen. Op deze manier kunnen de ouderen van de Stellingwegflat, maar ook de bezoekers van het winkelcentrum weer zonder glijpartijen de winkels bereiken”. Een geslaagde actie, die zeker gewaardeerd werd door ouderen en winkelend publiek.

vrijdag 29 januari 2010

Centrale Dorpenraad nieuw onderkomen


Van een bedompt schoollokaal is de Centrale Dorpenraad verhuist naar een nieuw onderkomen aan dorpsweg 35 in Ransdorp. Vergezeld met een doos gebak heb ik de leden van de centrale dorpenraad op deze mooie historische locatie mogen bezoeken.
Ik hoop dat hier veel goede dingen voor landelijke gebied mogen gebeuren. We hebben er in ieder geval een prima vergadering gehad. Variërend van Structuurvisie Amsterdam tot zwaar verkeer landelijk Noord. Elk dorp kwam weer even langs. Ook petitie van kinderen Weidevogel gekregen voor plaatsen spiegel bij bruggetje. We gaan volgende week even kijken.

donderdag 28 januari 2010

Noord is schoner geworden, verkiezingsbelofte 2006 gehaald



Het is gelukt. In 2006 beloofden we een schoon Amsterdam-Noord in onze verkiezingscampagne. Vandaag presenteerden mensen van O&S de resultaten van de schoonheidsgradenmetingen van Amsterdam. Noord is duidelijk enorm gestegen. Wanneer je dit afzet tov stedelijk gemiddelde mogen we zeker trots zijn.

Hoewel ik besef dat dit niet altijd door iedereen ervaren wordt, is er de afgelopen periode wel enorm hard gewerkt om dit doel te bereiken. De buurtmeesters zijn gekomen, de serviceteams rijden rond. De handhaving is meer dan verdubbeld en al die medewerkers van wijkbeheer en reiniging gaan door weer en wind naar buiten om te werken aan een schoon en heel Amsterdam-Noord.

In een presentatie in de raadszaal werden de verschillende werkwijzen getoond en heb ik nogmaals benadrukt hoe trots ik ben te mogen werken met zoveel gemotiveerde mannen en vrouwen die in hun oranje jassen bepalend zijn voor onze leefomgeving.

woensdag 27 januari 2010

Week van voorlezen


Samen met mijn dochter mee naar de peuterspeelzaal. Voor ons beiden toch een beetje een feestje. De juf vertelt dat het voorleesweek is. Samen met drie kinderen mag ik in het washok van de school verschillende boeken lezen. Wij kozen voor de berenjacht, best spannend. Overal zitten groepjes van drie kinderen met een "juf" of "meester". Aan het einde van de ochtend krijgen we een film te zien over een olifant. Het filmpje gaat over het themaboek van de voorleesweek. Een geslaagde ochtend. Mooi te zien hoe kinderen meegenomen kunnen worden in de fantasiewerelden van de boekjes. Laten we voorla blijven voorlezen.

dinsdag 26 januari 2010

Bewonersspreekuur Molenwijk


Na aanleiding van enkele gesprekken met bewoners in november heb ik vandaag spreekuur openbare ruimte in de Molenwijk gehouden. Het spreekuur werd druk bezocht. De inbreng is divers. Elke tien minuten een andere bewoner en onderwerpen variëren van parkeren, bestrating tot de vorm van de bomen. Ook gedrag van bewoners met betrekking tot grofvuil wordt als zeer storend ervaren. Met alle bewoners hebben we vervolgafspraken gemaakt. Ze hebben mee gedacht over de besteding van het budget wegen in 2010 dat voor de Molenwijk beschikbaar is gesteld. Een nuttige middag. Respect ook voor de twee ambtenaren die 2 uur met mij in de in de ijzige vrieskou hebben doorgebracht.

maandag 25 januari 2010

Willemse: Bestrijding eenzaamheid ouderen speerpunt op Lokale agenda

Deze week sprak de Kamer over de ouderenzorg met Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid. Volgens CDA Kamerlid Ans Willemse van der Ploeg heeft haar fractie al bij de behandeling van de nota “Lang zullen we leven” aangegeven welke belangrijke plaats senioren innemen in de samenleving. ‘Hun maatschappelijk betrokkenheid en inzet is van groot belang voor het vrijwilligerswerk, voor de kinderen en kleinkinderen, voor de mantelzorg en ook voor de arbeidsmarkt’ aldus de CDA’ster. Ze vond het dan ook een gemiste kans dat er enkel over de gezondheidszorg gesproken werd tijdens het overleg, ze vroeg de Staatssecretaris spoedig met een update te komen over de stand van zaken rondom de aanbevelingen van de themacommissie ouderenbeleid.

Willemse vroeg de Staatssecretaris verder hoe het staat met de vroegsignalering van dementie. ‘Als dementiepatiënten tijdig de juiste diagnose, de goede behandeling en begeleiding krijgen wordt onnodig en onjuist zorggebruik voorkomen. Het bespaart betrokkenen en de naasten veel leed als er duidelijkheid is over de aandoening en adequate hulpverlening wordt geboden’ aldus Willemse. Wat haar fractie betreft moet deze vroegsignalering onderdeel van het totale aanbod van dementiezorg zijn.


‘Eenzaamheid is een groeiend probleem in de samenleving. Een miljoen ouderen voelt zich vaak eenzaam en 200.000 ouderen zijn zelfs extreem eenzaam. Dan hebben we het over ouderen met één sociaal contact per maand’ zo sprak het CDA Kamerlid. Willemse zei dat haar fractie schrikt van dit signaal. ‘Immers, het CDA wil juist de participatie van burgers bevorderen en meer sociale samenhang in de samenleving. Omzien naar elkaar, verantwoordelijkheid dragen voor de eigen leefomgeving’. Ouderen zijn voor een groot deel afhankelijk van contacten in de buurt en juist de buurten worden overdag steeds leger. Veel voorzieningen waar ouderen elkaar konden ontmoeten, zijn uit de buurt verdwenen zoals de bakker, de slager en de kruidenier.

Willemse probeerde de Staatssecretaris dan ook aan te sporen om gemeenten op te roepen eenzaamheid op de lokale agenda te zetten en ze vroeg zich af of de maatschappelijke stage een kans biedt om intergenerationeel een bijdrage te leveren aan het verminderen van eenzaamheid.

zaterdag 23 januari 2010

Bewonersspreekuur Terrasdorp Hogeland

Sinds enige tijd bezoek ik met de stadsdeelbus wijken waar geen bewonersplatform meer is. Bewoners gaan met mij in gesprek over wat hen bezighoudt over de openbare ruimte, het verkeer en parkeren. In Terrasdorp Hogeland was de bus te klein! Met ruim 20 bewoners heb ik gesproken over onderwerpen van verkeersoverlast tot hondenpoep. De handhaving door de milieupolitie op hondenpoep krijgt na het gesprek meer accent in Terrasdorp Hogeland en Tuindorp Oostzaan. Verder heb ik mensen uitgenodigd deel te nemen aan verkeersveiligheidswerkgroep Tuindorp Oostzaan om mee te denken over maatregelen in de Pomonastraat. De snelheid moet hier echt omlaag. Het mooiste vond ik de reactie van een mevrouw die aangaf dat we wat minder boos moeten zijn. “Laten we beginnen bij ons zelf en meer van liefde tonen”, ontroerend en puur.

Bewonersinitiatievenmarkt

Vele kramen waren in het stadsdeelkantoor neergezet. Allemaal gevuld met actieve vrijwilligers die zich hebben ingezet voor een bewonersinitiatief. Van een Pittige Kruidentuin tot “Voor elk kind een boek”, van plantjesactie tot high tea voor bejaarden. Ruim 31 initiatieven zijn in 2009 uitgevoerd. Geweldig. Laat weer duidelijk zien dat het niet is I Amsterdam, maar Wij Amsterdam. Samen maken we de buurten! Aan het einde van de middag was er een prijsuitreiking. De Vrouwenzaak, actief in het Vianneycentrum, heeft gewonnen. Tweede is het Dovenetelplein geworden. Een speeltuintje in de Van der Pekbuurt en als derde eindigde Mien Doets met haar high tea in de Banne. Hulde voor alle initiatieven, die het leven voor veel mensen een stuk leuker maken.

vrijdag 22 januari 2010

Opening Schellingwouderpark

We zijn vanaf vrijdag weer een geweldig park rijker in Noord. Langs de Noordelijke IJ-oevers vlakbij de Oranjesluizen ligt een prachtig gebied dat vanaf vandaag opengesteld is voor het publiek. Het Schellingwouderpark is geen doorsnee stadspark maar een ruig natuurgebied met zelfs ecologische waarde. De ringslang is al gesignaleerd en we hopen op egels, winterkoninkjes en mussen. Met trekpontjes moet je jezelf over de sloten heen trekken. Paarden en schapen grazen rustig rond. Er zijn prachtige struiken en wilde bloemen gezaaid die in de lente een ecologische flaneerroute zullen vormen. Het uitzicht over het IJ is adembenemend, je kunt bij mooi weer langs Zeeburg zelfs
het centraal station zien liggen. Ik raad alle Amsterdammers aan een kijkje te komen nemen.

Voor elk kind een boek. Bezoek de Kinderboom


Gastvrij ontvangen door de kinderen en personeel van basisschool de Kinderboom. Met als motto ‘Voor elk kind’ een boek mocht ik hier vertellen waarom lezen zo belangrijk is. Goed lezen is goed leren. De kinderen zijn zelf hoofdpersoon in het boekje dat gaat over hoe belangrijk het is dat kinderen meedoen aan het schoonhouden van de openbare ruimte. De kinderen mochten ook vragen stellen aan de milieupolitie en de mannen die de straat schoonhouden. Als afsluiting kregen de kinderen een kijkje in de veegwagen, de auto van de milieupolitie en de auto van het serviceteam. Een enthousiaste school die zich inzet voor een schone buurt.

dinsdag 19 januari 2010

Milieu Logistiekcentrum naar Noord

Met Zeeburg, Zuid Oost, Oost en Centrum gesproken over een milieu logistiek centrum. Dit betekent dat onze containers niet meer elke keer per 4 bakken door de Coentunnel naar het Afval Energiebedrijf gebracht hoeven te worden. Op één locatie wordt ons afval dan uit de bakken gehaald, geperst en op een boot of vrachtwagen geladen. Zo kunnen we met veel minder auto’s en dus minder uitstoot het afval afvoeren. Voor Noord kan dit CO2-vermindering en geldbesparing betekenen. We gaan voortvarend door om dit voor Noord te kunnen realiseren. De andere stadsdelen kijken in hun gebieden naar oplossingen.

maandag 18 januari 2010

Watersnood in Tuindorp


Donderdag heb ik de opening van de fototentoonstelling over de watersnoodramp in Tuindorp Oostzaan bijgewoond. Precies 50 jaar geleden is door een dijkdoorbraak heel Tuindorp onder water komen staan. Een ingrijpende ervaring die Tuindorpers nog steeds herinneren als de dag van gisteren. Het Historisch Archief Tuindorp Oostzaan(HATO) heeft de tentoonstelling weer indrukwekkend samengesteld. Met de aanwezigheid van burgemeester Cohen en vele belangstellenden werd dit herdacht. Een heel bijzondere bijeenkomst. Belangrijk om te doen voor de betrokkenen. Samen met HATO nog even gesproken over hun huisvesting. We gaan met woningcorporatie IJmere zoeken naar een nieuwe passende plek. Voor 2010 hebben we in ieder geval de subsidie voor HATO veilig gesteld, met het idee dat natuurlijk voor te zetten.

zaterdag 16 januari 2010

Banne maakt stoepen bejaardenwoningen sneeuwvrij


Samen met bewoners van de Banne-Noord mag ik op zaterdag aan de slag bij de bejaardenwoningen van het Fokkezeil. Door de sneeuw en het ijs zitten bewoners al geruime tijd binnen. Vanuit bewoners en stadsdeel ontstond het initiatief om hier de handen uit de mouwen te steken. Met sneeuwscheppen en een stadsdeelmedewerker op de veegwagen met staalborstel hebben we dit stukje Noord weer beloopbaar gemaakt. Hulde voor de inzet van bewoners van 4 tot 86 jaar oud! Samen houden we Noord leefbaar.

vrijdag 15 januari 2010

Vuurwerkbonnen

In de ochtend van 1 januari hebben verschillende mensen in alle vroegte het afval van het vuurwerk opgeruimd. Dit is erg belangrijk voor de veiligheid van kinderen en zorgt er voor dat de troep snel verdwijnt. Zeker nu met sneeuw en ijs zit het vuurwerkafval snel vast aan de stoepen en is het belangrijk het zo snel mogelijk te verwijderen. Vanuit het stadsdeel hebben we een aantal mensen de straat op gestuurd de “helpers” te vinden en vandaag heb ik hen beloond met een cadeaubon. Nogmaals een bedankje mede ook namens onze schoonmaakteams voor de vrijwilligers.

Nieuwjaarsbijeenkomst Protestantse Kerk Amsterdam


Elk jaar bezoekt een delegatie van de PKN Amsterdam trouw de stadsdeel nieuwjaarsreceptie. Dit jaar ben ik vanuit stadsdeel Noord hen gaan bezoeken. In een nieuwe kerk “De Opgang” in Nieuw West ontmoette ik, naast de katholieke pastoor uit Noord, verschillende mensen van allerlei pluimage. Wat opvallend is, is hun betrokkenheid bij deze stad en de inzet voor de verschillende mensen die onze stad bevolken. Leuk gesprek ook gevoerd met dominee Trinus Hibma uit Tuindorp Oostzaan, die met het Plejater kinderen de kans biedt mee te spelen in een theatervoorstelling.

donderdag 14 januari 2010

Plan van Gool bewonersbezoek

Naar aanleiding van een e-mail heb ik een bezoek gebracht aan een bewoner en huismeester in het Plan van Gool. We hebben gesproken over hun zorg van gedrag van bewoners en gebruikers met betrekking tot plassen op de galerij, zwerfvuil en grofvuil. Ze hielden een pleidooi voor mobiel cameratoezicht op de entreeflat en containerlocaties. Tevens willen ze aanpak graffiti en meer vuilnisbakjes. Interessant gesprek. Ben benieuwd naar de resultaten van mobiel camera toezicht in Zuid Oost, waar ze al ervaringen hebben opgedaan. Ga in ieder geval contact opnemen met corporaties om samen te spreken over gericht aanspreken van bewoners die er steeds een rommeltje van maken en om te kijken of onze schoonmaakmensen nog meer maatwerk kunnen leveren.

Commissievergadering over de Nota Groen

Met enige trots mag ik melden dat de nota groen door de commissie met veel enthousiasme is onthaald. Ambities van raad en bewoners worden duidelijk in het stuk terug gezien. Zorg is er alleen over de financiering. In tijden van beperkte budgetten moeten er duidelijke keuzes gemaakt worden. De nota geeft richtlijnen bij bomenkap en laat zien waar we de groenstructuur willen versterken. Geeft kijk op de rol van parken en natuurlijk het Vliegenbos. Toont ambitie op gebied van natuurspeelplaatsen en biedt nadrukkelijk ruimte voor bewonersinitiatieven.

maandag 11 januari 2010

Zwaar verkeer landelijk Noord aangepakt

Vandaag gesproken met wegbeheerder over zwaar verkeer in landelijk Noord. Het blijkt een moeilijke opgave om de al 15 jaar durende discussie, waarbij 7 partijen een rol spelen, tot een goed einde te brengen. Binnen drie weken wil ik duidelijk kunnen maken hoe we het probleem van zwaar sluipverkeer door Zunderdorp en Ransdorp kunnen weren. Te zware en te lange vrachtauto’s zorgen voor forse overlast en schade. Bruggetjes en wegen worden kapot gereden en huizen trillen.

Waar vooral de moeilijkheid in zit is hoe je een regeling maakt met ontheffingen, die werkbaar is voor bewoners en bedrijven in het gebied. We denken hiervoor nu de juiste oplossing te hebben gevonden. Dit gaan we nu bespreken met agrarische werkgroep en centrale dorpenraad.

zaterdag 9 januari 2010

Winterdienst volop in actie








De sneeuw ligt er nog steeds en zoutvoorraad lijkt duidelijk eindig. Vandaag agenda deels vrijgemaakt om jongens van de winterdienst hart onder de riem te steken. De mannen maken overuren bij het leven en proberen overal in Noord de ergste gladheid te bestrijden. Met de beperking in het zout is dat geen makkelijke zaak. Met sneeuwscheppen hakken ze ijsplakken weg. Proberen de gevaarlijkste plekken minder gevaarlijk te maken. Verbazingwekkend te zien trouwens hoe hard sommigen ondanks de uitgebreid aangekondigde gladheid toch durven te rijden.
Vrijdagmiddag hebben Kees Poldervaart(CDA fractievoorz)en ik, vanuit de waardering voor de inzet, meegeholpen op de hoek Beemsterstraat /Werengouw om de kruising ijsvrij te krijgen. De een na de ander gleed daar door. Met staalborstels, hakkende mannen en beperkt zout is hier een eind gemaakt aan de ergste gladheid. Ik kan alleen maar zeggen: respect voor de mannen en hun tomeloze inzet!

woensdag 6 januari 2010

Zoutvoorraad beperkt

\


(Kevin gaat als sneeuwruimer de uitdaging aan. foto Ellen Wognum)

De koude blijft aan en vandaag heeft het plotseling flink gesneeuwd. Een mooi wit landschap. Verkeer op de ring en in Noord staat muurvast. Mijn buurjongen stapt mopperend zijn auto uit 10 km en na twee en half uur file is hij thuis. Een sneeuwbui waar niet tegen op te strooien is. De jongens van de winterdienst werken zich uit de naad, maar het zout is schaars. Hoofdnet auto mag nog gestrooid worden, maar stadsdeel staat op rantsoen. Belangrijk dat bewoners en ondernemers zelf hun stoepen schoonmaken om buurten begaanbaar te houden. Zout in hele regio een probleem. Landelijk Noord en bij bejaardencentra, bushaltes, trappen en voorzieningen strooien we nu met zand. Maar zand kan in riool voor verstoppingen zorgen. Wanneer sneeuw gaat smelten kan het niet weg en blijft er ijs op de weg staan. Beperkt zand gebruiken dus. We doen wat we kunnen, maar wees alert op gladheid!

vrijdag 1 januari 2010

Weer schoon het nieuwe jaar in

Allereerst een heel gelukkig, liefdevol en bovendien gezond 2010 toegewenst. Na een witte kerst is ook de jaarwisseling koud en veelal wit doorlopen. Op nieuwjaarsmorgen is er wederom een groep van 19 personen uit de Ahmadiyya Djamaat-moskee actief geweest om de Van der Pekstraat en omgeving vuurwerkvrij te maken. Juist dit jaar was het erg belangrijk dat de troep direct werd verwijderd. Gebeurt dit niet, dan vriest het vast in de sneeuw en houd je veel langer troep. Gelukkig trokken ook veel bewoners op 1 januari, vaak al vroeg in de morgen, hun handschoenen en winterjas aan, om de troep in hun straat op te ruimen. Belangrijke inzet, die het werk van de jongens van stadsdeelreiniging ondersteunt. Samen ook in 2010 weer voor een schoon Noord.