maandag 25 januari 2010

Willemse: Bestrijding eenzaamheid ouderen speerpunt op Lokale agenda

Deze week sprak de Kamer over de ouderenzorg met Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid. Volgens CDA Kamerlid Ans Willemse van der Ploeg heeft haar fractie al bij de behandeling van de nota “Lang zullen we leven” aangegeven welke belangrijke plaats senioren innemen in de samenleving. ‘Hun maatschappelijk betrokkenheid en inzet is van groot belang voor het vrijwilligerswerk, voor de kinderen en kleinkinderen, voor de mantelzorg en ook voor de arbeidsmarkt’ aldus de CDA’ster. Ze vond het dan ook een gemiste kans dat er enkel over de gezondheidszorg gesproken werd tijdens het overleg, ze vroeg de Staatssecretaris spoedig met een update te komen over de stand van zaken rondom de aanbevelingen van de themacommissie ouderenbeleid.

Willemse vroeg de Staatssecretaris verder hoe het staat met de vroegsignalering van dementie. ‘Als dementiepatiënten tijdig de juiste diagnose, de goede behandeling en begeleiding krijgen wordt onnodig en onjuist zorggebruik voorkomen. Het bespaart betrokkenen en de naasten veel leed als er duidelijkheid is over de aandoening en adequate hulpverlening wordt geboden’ aldus Willemse. Wat haar fractie betreft moet deze vroegsignalering onderdeel van het totale aanbod van dementiezorg zijn.


‘Eenzaamheid is een groeiend probleem in de samenleving. Een miljoen ouderen voelt zich vaak eenzaam en 200.000 ouderen zijn zelfs extreem eenzaam. Dan hebben we het over ouderen met één sociaal contact per maand’ zo sprak het CDA Kamerlid. Willemse zei dat haar fractie schrikt van dit signaal. ‘Immers, het CDA wil juist de participatie van burgers bevorderen en meer sociale samenhang in de samenleving. Omzien naar elkaar, verantwoordelijkheid dragen voor de eigen leefomgeving’. Ouderen zijn voor een groot deel afhankelijk van contacten in de buurt en juist de buurten worden overdag steeds leger. Veel voorzieningen waar ouderen elkaar konden ontmoeten, zijn uit de buurt verdwenen zoals de bakker, de slager en de kruidenier.

Willemse probeerde de Staatssecretaris dan ook aan te sporen om gemeenten op te roepen eenzaamheid op de lokale agenda te zetten en ze vroeg zich af of de maatschappelijke stage een kans biedt om intergenerationeel een bijdrage te leveren aan het verminderen van eenzaamheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten