woensdag 23 december 2009

Levende kerststal Molenwijk groot succes



Wat is de Molenwijk bij sneeuw toch geweldig om doorheen te mogen wandelen. Na een tochtje met de kinderen op de slee door de sneeuw kwamen we bij de kinderboerderij Het Diereneiland aan. Tijdens de wandeling hadden we al een ontmoeting met de engelen, een ezel en Maria. In de kinderboerderij organiseerden de Bethelkerk uit Tuindorp Oostzaan namelijk met de kinderboerderij samen een levende kerststal met theatervoorstelling. Op een hele interactieve manier werden de kinderen en hun ouders betrokken bij het uitbeelden van het kerstverhaal. De kinderen mochten er zelfs zelf een rol in spelen. Na afloop poffertjes met chocomel. Kerst was op deze manier voor mij vooraf al geslaagd.

maandag 21 december 2009

Javaveer punt van discussie

Al in 2007 kwam Kees Poldervaart(CDA) met het initiatief om een gratis veerverbinding te laten varen tussen Noord en Zeeburg. Een logische, want zolang we niet over water kunnen lopen is een veer een belangrijk alternatief. Een raadsbreed gesteund voorstel leidde er in de gemeenteraad toe dat Lex van Drooge(CDA) een motie met dezelfde strekking heeft ingediend, welke is aangenomen. Toch hebben we lang moeten wachten op een reactie vanuit de Centrale Stad.
Wethouder Gerson komt met een antwoord. Een commerciële verbinding die als toeristische verbinding diverse locaties langs het IJ aandoet en in de spits rechtstreeks vaart tussen Noord en Zeeburg.
Als stadsdeelbestuur hebben we hierop teleurgesteld gereageerd. Wij zijn zeer voor de directe verbinding, maar principieel tegen een betaalde overtocht. De voorgestelde verbinding is toeristisch gezien zeker een aanvulling, maar infrastructureel geen verbetering.
Om het Damrak over te steken hoef je immers ook geen €1,70 te betalen. De veren zijn in onze ogen varende bruggen en kunnen niet gezien worden als openbaar vervoer. Ik zal me dan ook blijven inzetten om namens het stadsdeelbestuur de gratis verbinding voor elkaar te krijgen.

donderdag 17 december 2009

Raadsvergadering: Activerend armoedebeleid

Op de raadsagenda staan dit keer diverse onderwerpen. Voor deze keer wil ik ingaan op het onderwerp armoede werkende weg. Helaas leeft in Noord een relatief groot aantal huishoudens op of onder de armoedegrens. Het stadsdeel doet al veel maar toch moet worden geconstateerd dat we altijd willen dat we nog meer successen boeken.

De adviescommissie Activerend armoedebeleid heeft onderzoek verricht en geconcludeerd dat Amsterdam veel doet wat betreft armoedebeleid en op veel punten landelijk zelfs voorop loopt. Noord kreeg zelfs extra complimenten, vooral door haar individuele aanpak.

Het armoedebeleid is echter te eenzijdig. Bij nadere beschouwing van het Amsterdamse
armoedebeleid werd geconstateerd dat dit beleid een beperkte focus heeft en zich voornamelijk richt op inkomensondersteuning maar niet op het bieden van structurele oplossingen.
De aanbeveling van de adviescommissie was een meer activerend en preventief armoedebeleid.

Het initiatief van de PvdA en CDA-fracties om een werkgroep in te stellen en om het armoedebeleid te richten op een activerend en preventief beleid.
In de deelraad was er al – voorafgaande aan de conclusies van de adviescommissie - mede door een initiatief van Patricia Wouda(CDA)de budgetlessen (als preventieve maatregel) al een verandering van opvattingen merkbaar. Er bestonden al enkele voorstellen en nu wordt daaraan vorm gegeven door een breder voorstel
vanuit de werkgroep Ernsting.

Een breed samengestelde werkgroep, bestaande uit werkers uit het maatschappelijk middenveld en met diverse expertise heeft goed werk geleverd. Daardoor
konden kennis en vaardigheden worden gebundeld. Daarvan kunnen de deelraad en het dagelijks bestuur nu gebruik maken.
Er zijn ambitieuze plannen opgesteld. Als DB hebben we het overgrote deel ervan overgenomen. Met brede steun van de raad werden de plannen dan ook overgenomen. Belangrijk voor het bieden van perspectief aan hen die dat vaak missen!

maandag 14 december 2009

Zonneplein met allure

Vanmiddag gesprek gevoerd met winkelier en bewoner over de veranderingen van het Zonneplein. Het plein is een belangrijke plek in Tuindorp Oostzaan en vraagt daarom ook met egards behandeld te worden.
Voor het plein is daarom een ontwerp gemaakt. Het Zonnehuis hoort in mijn beleving veel meer op het plein te staan. Door het plein door te trekken naar het Zonnehuis en de weg er tussen uit te halen kunnen we dat meer bereiken. Verder kunnen wat forsere kastanjebomen het plein veel meer uitstraling geven.
In ons gesprek hebben we gesproken over het laad en los verkeer, het parkeren en ook over hoe we samen het plein weer haar allure terug kunnen geven. Een nuttig gesprek, waarbij door bewoner en ondernemer enthousiast gereageerd is op de ideeën. Ik hoop zo snel mogelijk te kunnen beginnen met het aanpakken van deze beeldbepalende plek.

vrijdag 11 december 2009

Naar de jongens van inzameling

Tijdens het werkbezoek ditmaal een werkbezoek aan de stadsdeelreiniging. In de kantine spreken we met een aantal medewerkers over dat Noord schoner is geworden. De grofvuilinzameling en de mate van afvalscheiding. Sommige mensen leggen hun huisvuil aan de weg en ook aannemers schijnen flink te dumpen.
Naast mensen van inzameling doen ook medewerkers van handhaving aan het gesprek mee. Met name die illegale dumpen vragen om hard optreden ook ’s avonds en in het weekend.
Goed met de mannen in de uitvoering te spreken over hun tips en ervaringen. Een nuttig bezoek ook aan het afvalpunt.

Overhoekspark, flaneerpark

Het Overhoekspark wordt een waar Iepenarboretum. Een echt flaneerpark ontstaat pal achter centraal station aan de zonkant van het IJ. Samen met mijn collega Yvonne Lammers uit Oud-West heb ik drie monumentale iepen mogen zekeren. Dat wil zeggen, vastzetten zodat ze tijdens de wortelingperiode niet kunnen omwaaien.
De bomen zijn afkomstig uit de Constantijn Huygenstraat en moeten wijken voor herprofilering. De verplantte bomen krijgen zo een nieuw leven op Overhoeks. De bomen zijn het IJ overgestoken en symboliseren voor mij nogmaals dat Amsterdam-Noord steeds meer onderdeel wordt van de stad Amsterdam.

woensdag 9 december 2009

Dierenwelzijnsbeleid

Tijdens de commissievergadering Leefomgeving wordt uitgebreid stilgestaan bij het dierenwelzijnsbeleid, zoals ik dat de raad heb voorgelegd. Diverse belangstellenden zijn aanwezig. Dit loopt uiteen van dierenbescherming tot wilbeheereenheid, tot kattenasiel.
De insprekers en commissie spreken zich positief uit over de nota.

Eén punt vraag wat meer tijd en dat is de jacht. Verschillende fracties vinden de door het bestuur gekozen nul optie te beperkend. Wanneer er aanleiding tot jacht is, moet dit kunnen. Vooral voor het in stand houden van de weidevogel is een maximale hoeveelheid vossen een vereiste. Na een lange discussie hebben we een goede uitleg van de tekst gevonden en maken we met de wildbeheereenheden afspraken op maat, afhankelijk van de lokale situatie.

Leuk ook te zien dat zoveel mensen betrokken zijn op het welzijn van dieren. Voor mij is vooral belangrijk dat het niet bij woorden blijft, maar vooral bij daden. Dit is de reden geweest dat ik afgelopen jaar de acties met nestkastjes heb gehouden, maar ook de actie met de eendjes heb georganiseerd. Ludieke acties die mensen aanspreken leidt meer tot het verwezenlijken van ons doel dan alleen een beleidsstuk. Doelstelling blijft: ken de dieren in je omgeving en weet hoe je er mee om moet gaan.

dinsdag 8 december 2009

Groennota naar de raad

Tijdens de DB vergadering van vandaag hebben we de Groennota 2010-2014 vrijgegeven voor inspraak. Ten minste, dat is ons idee. Eerst gaat het stuk naar de raad. De Groennota laat aan de ene kant een stand van zaken van de afgelopen 4 jaar zien en aan de andere kant wordt ingegaan op de kadernota van de raad ”naar een gevarieerd, divers en beleefbaar groen” en op het burgerinitiatief over groen en bomen.
Mooi om te zien dat de groene route langs het IJ steeds meer vorm krijgt, Oeverpark Schellingwoude wordt aangelegd, Oeverpark Overhoeks al een ware flaneerroute wordt met een echt iepen arboretum. Baanakkerspark is aangepakt en ook de eerste natuurspeeltuin in het steeds veranderende Noorderpark flink gebruikt wordt. Voor de komende periode willen we vooral het gebruik en de uitstraling van het W.H. Vliegenbos verbeteren. Daarnaast aandacht besteden aan de scheg die loopt van Tuindorp Oostzaan (Oostertocht, Westertocht) naar Noorder IJplas. Ook de Molenwijk verdient in de komende vier jaar aandacht wat betreft parkinrichting en opvallend nieuw element is de aandacht voor bewonersinitiatieven in het groen.

Uitzwaaien Sinterklaas succes

Sinterklaas is terug naar Spanje. Op 7 december is Sint voor het eerst uitgezwaaid bij zijn vertrek uit Amsterdam. Vanuit de NDSM-haven vertok Sint, na alle aanwezige kinderen een hand te hebben gegeven en onder begeleiding van de nodige liederen, met zijn pieten naar Spanje.

Vanuit We-Amsterdam, een organisatie van CDA-ers en vrienden van het CDA, hebben dit evenement georganiseerd. Met behulp van de brandweer, GVB, Havenbedrijf en sinterklaascomité Tuindorp Oostzaan hebben we de kinderen van Amsterdam een leuke bijenkomst kunnen bieden. Volgend jaar komt er, gezien de vele positieve reacties, zeker een vervolg.

vrijdag 4 december 2009

Bezoek huurdersvereniging Floradorp

Tijdens het vrijwilligersdiner in november heb ik gesproken met vertegenwoordigers van de huurdersvereniging Floradorp. Als bestuur komen we volgens hen te weinig in hun buurt. We hebben daarom direct een afspraak gemaakt en vrijdagmiddag 4 december is het dan zover.
Na een bak koffie gaan we de Binnenhofstraat door, over de Sneeuwbalweg etc kijken naar de kleine ergernissen van de buurtbewoners.
Opvallend is dat de wijk gelukkig weinig zwerfvuil kent, behalve rondwaaiend bouwafval. Punt van aandacht zijn de afgebroken paaltjes en op sommige plekken aan de Floraweg de boomwortels die de tegels opdrukken. Aandacht wordt gevraagd voor de jongeren die de bankjes in brand steken. Waarom doen ze dit toch vraag ik me wel eens af. We kunnen wel altijd doen of het normaal is, maar wanneer de jongeren bekend zijn, is aanspreken op gedrag en de effecten van hun gedrag in mijn ogen vereist.
Na een stevige wandeling door een regenachtige, maar gezellige Florabuurt, sluiten we de dag af met een biertje en kan het weekend beginnen.

maandag 30 november 2009

Buurtmeesters actief

Vandaag gesprek met de buurtmeesters over de Vogelbuurt, de Van der Pekbuurt en de Banne Noord. Goede berichten over hoe schoon het is geworden. De reacties uit de buurt zijn eveneens positief.
We hebben uitgebreider stilgestaan bij het aanpakken van graffiti. Voor deze wijken geldt een zero tolerance wat betreft graffiti op gemeentelijke eigendommen. Dit wordt nog een hele uitdaging.
Wat betreft gedragsbeïnvloeding van bewoners hebben we mensen van Noord netjes rond lopen in de wijken. De buurtmeesters kunnen deze personen inzetten in die gebieden waar zij denken dat dat nodig is. Op deze manier worden de gesprekken over asociaal gedrag vooral gevoerd met de mensen die het betreft en niet met de mensen die zich juist steeds inzetten voor een schone buurt.

zaterdag 28 november 2009

Bewonersinitiatief speelplaats Aldebaranplein

Op het Aldebaranplein in Tuindorp Oostzaan is het feest. Buurtbewoonster Karin de Graeff heeft samen met Karin Hiddes en een aantal andere buurtbewoners de armen in een geslagen om de houten speelplaats van een kleurtje te voorzien.
De in de wijk actieve schilder Mulder heeft de verf ter beschikking gesteld en de speelplaats ziet er inmiddels veel vrolijker uit. Vooral de kinderen genieten zichtbaar van hun kleurrijke speeltuin.
Samen met mijn kinderen ben ik uitgenodigd voor het door hun georganiseerde openingsfeestje. Door de regen was dit een beetje in het water gevallen, maar goed te zien dat mensen met zoveel enthousiasme wat van hun wijk weten te maken.

vrijdag 27 november 2009

Havengildediner

Traditiegetrouw is de laatste vrijdagavond van november het Havengildediner. Dit is een bijeenkomst waar alle bobo’s die iets met de Amsterdamse haven van doen hebben samenkomen. Door het verleden van Amsterdam-Noord op het gebied van scheepsbouw en haven, mag ik namens ons bestuur elk jaar aanschuiven.

Na de enorme drukte van deze week(ook elke avond vergaderingen) besloot ik vrijdagmiddag niet te kiezen voor het diner, maar te kiezen voor mijn gezin en ben naar huis gegaan om de kinderen voor te lezen en de avond met mijn vrouw door te brengen.

Uitgerekend deze avond wordt bekend gemaakt dat de nieuwe zeesluis bij IJmuiden er komt. Onze minister Eurlings(CDA) heeft met Amsterdam en de provincie Noord-Holland overeenstemming bereikt. Dit kan als hoogtepunt gezien worden voor de Amsterdamse Haven. Na veel gelobby is dan eindelijk de kogel door de kerk en kunnen grote zeeschepen ook in de toekomst Amsterdam aandoen. Eindelijk, omdat tot dit besluit te komen al vele jaren gepraat is.

werkbezoek Kleine Wereld, Nieuwendam

Tijdens een interessante wandeling door de buurt onder leiding van wijkmarinier Stella Meulenbelt bekijken we de stand van zaken van de Kleine Wereld. Het Parool gaf aan dat deze wijk eigenlijk qua criteria een Vogelaarwijk zou moeten zijn en bewoners nodigden ons daarom uit een kijkje te komen nemen.

Tijdens de schoonmaakactie een maand eerder ontmoette ik een bewoner van de wijk, die zijn eigen fietsenwinkel heeft opgezet in een van de plinten van een flat. Na een goed gesprek met hem en zijn vrouw spraken we over veranderingen in de buurt. De verschillen in opvoeding van kinderen tussen autochtone en allochtone buurtbewoners en de activiteiten die zij organiseren voor kinderen. Mooi om te zien hoe betrokken zij zijn bij de kinderen uit hun buurt.

Na de wandeling hebben we in een groepsgesprek, in een heel kleine ruimte bij Stadsgenoot, gesproken met corporaties, de school, bewoners, buurtbeheer, iemand van Solid en mensen van het stadsdeel. Een onderwerp als een schone openbare ruimte, wie maakt wat schoon en vooral waarom maakt iemand niet schoon leidde soms tot een emotioneel beroep op corporatie en stadsdeel. Ook graffiti bestrijden is iets dat zeer gewenst is, maar niet standaard gebeurt in Noord. Dit laatst vraagt dan ook zeker om een nieuwe afweging.

Wat mij het meest raakt waren de gesprekken over het welzijn van de gezinnen in de buurt en het feit dat sommige kinderen tussen de middag niet thuis eten, maar op straat rondhangen. Dat laatst mag niet kunnen. Ieder kind heeft recht op een boterham tussen de middag. Ouders en school dienen hierin hun verantwoordelijkheid te nemen. Zeker wanneer het om jonge kinderen gaat verdienen zij enige bescherming.

De exacte leeftijd werd me niet geheel duidelijk, maar het beeld van rondhangende kinderen tussen de middag is me het hele weekend bijgebleven. Je kijkt dan ook wel even anders naar je eigen kinderen en de wijze waarop je ze probeert een plekje in deze wereld te geven.

Afvalinzameling het thema van begrotingsraad

De raadsvergadering staat in november traditiegetrouw in het teken van de begroting en de afvalstoffenheffing. Voor dit jaar is vooral de laatste een duidelijk onderwerp van gesprek. Om de bewoners van Noord niet te veel tariefsverhoging te laten betalen wordt een beroep gedaan op de algemene middelen van de begroting. Dit jaar 1,8 miljoen. In het bijzonder omdat in het verleden niet is verhoogd, het Afval Energiebedrijf komt met hogere tarieven en de grofvuilinzameling in 2008 is veranderd naar 1 keer per week op straat.

De discussie ging dus voornamelijk over hoe vaak grofvuil ingezameld zou moeten worden en op welke manier we de bereidheid van de inwoners om naar het afvalpunt te gaan en meer gescheiden te gaan aanbieden, zodat de kosten omlaag kunnen.

CDA en PvdA hebben een voorstel ingediend om de wekelijkse inzameling tot de zomer in stand te houden. Wel moet er een onderzoek gedaan worden naar de effecten van het huidige systeem, de kijk van bewoners hierop en de bereidheid hier meer voor te betalen. Het laatste is relevant omdat de noodzaak over te stappen naar een soberdere manier van inzamelen groter wordt naarmate de betalingsbereidheid kleiner wordt. Grootste uitdaging wordt bij alle Noorderlingen te benadrukken dat ze het tarief grotendeels in eigen handen hebben.

26 november 2009 Leden kiezen unaniem hun lijsttrekker

Tijdens de algemene ledenvergadering van het CDA Amsterdam-Noord is de CDA-kandidatenlijst voor stadsdeel Noord vastgesteld. In goede sfeer en zonder veel discussie is de door het bestuur voorgelegde lijst zonder aanpassingen bij acclamatie vastgesteld. Dit is uniek te noemen, meestal wordt er wel iets geschoven.

Voor mij betekent dit dat de leden me weer als lijsttrekker hebben verkozen. Net als in 2006 zal ik tijdens de campagne weer de standpunten van mijn partij uitdragen en verantwoording afleggen voor de deelname van onze partij in dit stadsdeelbestuur.

Patricia Wouda is de nummer twee. Zij is beoogd fractievoorzitter. De afgelopen periode heeft ze met haar scherpe, maar zeer inhoudelijke wijze van debatteren laten zien het debat in de raad een kwaliteitsimpuls te kunnen geven. Vooral op het gebied van welzijn en armoedebestrijding heeft zij duidelijke voorstellen gedaan.

Kees Poldervaart is op de nummer drie positie terug te vinden. De huidige fractievoorzitter is al geruime tijd actief voor het CDA in Noord en zal ook voor de komende periode zijn steentje gaan bijdragen. Zijn nuchtere kijk als ondernemer zorgt voor een no nonsense politiek, waar we meer aan hebben dat de vaak voorkomende incidentenpolitiek.

Maar voor het 3 maart is, moet er nog veel werk verzet worden. Niet alleen als lijsttrekker, maar vooral als wethouder wil ik me de komende tijd vooral ook blijven focussen op een Noord dat luistert naar de mensen en dat laat merken in haar beleid en daden.

vrijdag 20 november 2009

Werkbezoek Noorder IJplas

Vrijdagmiddag in de stromende regen bezocht ik met mijn collega’s de Noorder IJplas. Het gebied tussen Amsterdam-Noord en Zaandam is niet bij elke Amsterdammer even bekend. Zelfs collega Rob Post, die overal in Noord wel eens geweest is, moest bekennen hier nog nooit geweest te zijn.

Bij de Noorder IJplas wordt de komende jaren flink gewerkt. Niet alleen pal er naast Bij het realiseren van de 2e Coentunnel, maar ook in de plas. De Amsterdamse Grondbank gaat hier de komende jaren zand overschotten storten. Zand dat afkomstig is uit bijvoorbeeld het traject van de Noord-Zuidlijn, de bouw bij Overhoeks en nog veel meer bouwprojecten.

De grond wordt gebruikt voor het verontdiepen van de plas. Hierdoor ontstaat een beter leefklimaat voor bepaalde planten en dieren in de plas en betekent het eigenlijk dat de natuurwaarde van de plas verbetert. Noord krijgt er hierdoor een waardevoller stukje Amsterdamse hoofdgroenstructuur bij. Nu een verhaal, straks de praktijk, die voor Amsterdammers en Zaankanters een mooi recreatiegebied kan opleveren.

zaterdag 14 november 2009

Ondanks regen zeer geslaagde intocht

Sint is weer aangekomen in Tuindorp-Oostzaan. Na de ijzige kou van 2008 moest Sint en al zijn volgelingen dit jaar de regen trotseren. Gelukkig waren er erg veel kinderen met hun ouders gekomen om Sint een warm welkom te heten. Ook dit jaar mocht ik mijn bijdrage leveren door het geheel “aan elkaar te praten”. Erg leuk. Samen met de hoofdpiet zijn we begonnen met Pietstars, een versie op Popstars. Drie kinderen brachten op hun mooist hun favoriete Sinterklaasnummer ten gehore. Als dank mochten zij samen met mij de steiger op om Sint van de boot te halen. Met een enthousiaste Pietenband, 40 Pieten op de boot en een altijd vrolijke Sinterklaas was het weer een groot succes. Met name de dorpse sfeer en de tijd die Sint neemt om elk kind een hand te geven, maakt de intocht in Tuindorp Oostzaan misschien wel de leukste die er is.

vrijdag 30 oktober 2009

Werkbezoek Coentunnel




De bereikbaarheid van Noord wordt sterk verbeterd. Met de aanleg van de 2e Coen komen er 5 rijbanen bij eind 2012. Dit zorgt voor een veel betere doorstroming van verkeer tussen Noord en West en een flinke afname van verkeer op ring Noord.


Als dagelijks bestuur hebben we vandaag een bezoek gebracht aan de bouwput. Opvallend is het tempo waarin de werkzaamheden plaatsvinden. Met een enorme boor verdwijnen palen van meer dan 26meter in de grond. Tunneldelen van 176 meter worden straks ingevaren en het verkeer over de ring (1e Coen ligt maar 12 meter verwijderd van 2e Coen) en de scheepvaart gaan gewoon door. Respect!

woensdag 28 oktober 2009

Parkeren Boven 't IJ slagboomvrij

De bomen gaan open en wel per direct. Na een lange raadsvergadering, waarin we met elkaar een goed debat hebben kunnen voeren over het al dan niet afschaffen van het slagboomparkeren viel het doek voor de bomen. Het voorstel van het dagelijks bestuur om over te gaan op parkeermeters in plaats van slagbomen werd unaniem gesteund door de raad.



Sinds 1 augustus zijn we non-stop bezig geweest met eerst het probleem van de slagboom oplossen en toen bleek dat dit geen optie meer was een alternatief voorbereiden. Het dagelijks bestuur van Noord besloot 13 oktober al tot het overgaan op parkeerautomaten met munt en chip in plaats van de slagbomen en op 27 oktober is ook B&W akkoord gegaan. Hierdoor kon de dag er na een voorstel aan de raad voorgelegd worden om zo snel mogelijk de bewoners te verlossen van de bomen.


PvdA en CDA hebben een voorstel gedaan om de bomen niet per 1 december, maar per 1 november buiten gebruik te stellen. Dit voorstel is door de raad overgenomen en wordt door het bestuur nu uitgevoerd. Hetzelfde gebeurde met een voorstel van het CDA om bewoners die een bewonersvergunning hebben moeten aanschaffen, hiervoor geld terug te geven, voor de dagen dat op het Buikslotermeerplein niet betaald hoefde te worden in verband met niet functioneren van de bomen.


Natuurlijk hadden we liever voorkomen dat dit raadsbesluit genomen moest worden. Voor bewoners, bezoekers en ondernemers is dit een hele nare periode geweest, waarvoor nogmaals onze excuses. We gaan alles in het werk stellen om zo snel mogelijk de betonblokken en vangrails weg te halen. Half december worden de nieuwe automaten geplaatst om op 1 januari 2010 een soepele herstart te maken.

dinsdag 25 augustus 2009

wij gaan weer naar school; verkeersveiligheid kinderen prioriteit

De scholen zijn weer begonnen. Het zal u niet ontgaan zijn dat boven veel doorgaande wegen in Amsterdam-Noord inmiddels de spandoeken hangen die verkeersdeelnemers wijzen op de aanwezigheid van fietsende- en lopende kinderen.
Kinderen zijn in het verkeer zeer kwetsbaar, omdat ze vaak niet doorhebben wat het effect van hun gedrag is. Wanneer gespeeld wordt, vergeten ze vaak de omgeving.

De spandoeken zijn een onderdeel van een aantal maatregelen die we als bestuur nemen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Het CDA heeft zich in de commissie leefomgeving sterk gemaakt voor dit onderwerp, met name bij belangrijke schoolroutes en rond de scholen zelf. Inmiddels zijn bij een aantal scholen maatregelen genomen.

Tijdens de raad van juni heeft het CDA, bij monde van Jan Hamstra en Teun Hoeve gepleit voor een veilige oversteek voor de kinderen die naar de nieuwe school aan de Ooszanerdijk bij de Molenaarsweg moeten. Zij moeten hierbij een drukke weg oversteken. We hebben dit gelukkig snel kunnen oppakken en vorige week zijn de werkzaamheden afgerond. De snelheid is uit het verkeer gehaald en de kinderen maken inmiddels gebruik van de oversteek.

Komende maanden wil ik gebruiken om een nota te maken over hoe we in 50 km gebieden de verkeersveiligheid kunnen waarborgen en waar nodig verbeteren. Naast de Werengouw, Meteorenweg en Kadoelenweg zijn er meer plekken die nadere bestudering vragen. In de nota wil ik ook plek geven aan hoe we het rijgedrag kunnen beïnvloeden. Verder zullen maatregelen worden voorgesteld om de zogenaamde black spots(plekken waar veel ongelukken gebeuren) aan te pakken. Een nota die vooral straks uitgevoerd moet worden. Veiligheid is een belangrijk thema en verdiend dan ook waar nodig snelle acties. Morgen begint immers vandaag!

woensdag 12 augustus 2009

Populistisch VVD vergeet eigen parkeerverleden

Onbegrijpelijk is de populistische manier waarop de VVD momenteel de bewoners van Noord benadert over de invoering van betaald parkeren. Met hun net gekozen lijsttrekker Bob Plantinga doet de VVD op het Buikslotermeerplein alsof zij als partij altijd tegen de invoering van betaald parkeren zijn geweest. Een schaamteloze vertoning. Juist deze voormalige VVD- wethouder heeft de plannen voor parkeergarages tegen betaling in verband met uitbreiding en verbetering van het winkelcentrum altijd omarmd. Sterker nog, hij stond in 2004 als wethouder verkeer aan de wieg van de besluitvorming over dit onderwerp.

Toen het besluit viel over invoering van het 90-cents tarief voor de parkeerplaatsen in en op het Buikslotermeerplein zat de VVD in het bestuur en heeft zowel in het dagelijks bestuur als in de raad in december 2005 ingestemd. Maar ja, nu komt het in verband met de verkiezingen zeker beter uit dit te verzwijgen.

Vreemd ook dat de pers hen die spiegel niet voor heeft gehouden. Ja, de VVD heeft tegen uitbreiding van het betaald-parkeergebied naar de omliggende woonwijken gestemd, maar met alle eerdere plannen en projectbesluiten hebben ze ingestemd. Wanneer je dan stoer wilt doen, moet het wel kloppen natuurlijk. Wat wil de VVD bereiken? Wel betaald parkeren in het winkelcentrum, tenminste daar hebben ze ooit volmondig mee ingestemd, maar geen betaald parkeren in de woonwijken er omheen. Die wijken moeten we dan maar vol laten lopen met bezoekers van het winkelcentrum, want een concreet alternatief hebben ze niet aangedragen.

Maar op 1 augustus staat de VVD niet in die woonwijken, maar is zij in het winkelcentrum gaan staan om tegen iedereen die het horen wil te zeggen dat zij tegen betaald parkeren zijn. Snapt u het nog? Ik kan dit alleen zien als een vorm van naïef populisme. Duidelijk is wel, de verkiezingen zijn schijnbaar al weer begonnen.

Het waarom van betaald parkeren rond winkelcentrum Buikslotermeerplein

Parkeren rond Buiklotermeerplein voor 90 cent per uur



Het zal u niet ontgaan zijn dat op 1 augustus op en rond het Buikslotermeerplein betaald parkeren is ingevoerd. Een zwarte dag voor veel Noordelingen. Ook ik ben één van die bewoners die gezien mag worden als groot tegenstander van betaald parkeren. Toch is het ingevoerd. Waarom denkt u misschien, is er noodzaak dan?

Bij het vaststellen van de plannen voor de vernieuwing van het winkelcentrum heeft men besloten parkeergarages te gaan bouwen. Parkeergarages kosten geld. De bouw, het beheer, het onderhoud etc. Toenmalige verkeersportefeuillehouder Plantinga(VVD) deed een eerste aanzet over wel of niet betalen op het Buikslotermeerplein in 2004. In december 2005 heeft de raad unaniem ingestemd met de vernieuwing van het winkelcentrum en het invoeren van betaald parkeren op het winkelcentrum voor 90 cent per uur.

Bij mijn komst lag er de vraag hoe nu om te gaan met de omgeving. Als bestuur willen we voorkomen dat bezoekers van het winkelcentrum in de omliggende wijken gaan parkeren. Wanneer het parkeren daar mogelijk zou blijven met een blauwe zone voor 2,5 uur zouden deze wijken een aantrekkelijk alternatief worden voor de parkeergarages/velden van het winkelcentrum waar betaald moet worden.
We hebben daarom twee opties bekeken. De eerste is de blauwe zone van een half uur. Dan wordt winkelend publiek uit de woonwijken geweerd, maar bezoekers van bewoners in de woonwijken kunnen dan dus ook maar een half uur parkeren. Om de bewoners in deze wijken ook normaal hun bezoek te kunnen laten ontvangen is daarom gekeken naar de optie betaald parkeren. Zoals ik al schreef ben ik groot tegenstander van betalen en heb dan ook erg lang nagedacht over deze optie. Toch heb ik gemeend dat we door het invoeren van een tarief in het winkelcentrum niet anders kunnen. Ons bestuur en ook het overgrote deel van de raad deelde deze mening.

In tegenstelling tot de rest van Amsterdam hebben we het in Noord voor elkaar gekregen dat het tarief op 90 cent is gekomen en voor 65-plussers met kraskaart zelfs op 45 cent per uur. Ook tarief van de bewonersvergunning ligt ver onder tarief van andere stadsdelen. Maar ja wel betalen. Dat u als bewoner hier moeite mee hebt of er aan moet wennen begrijp ik volkomen, dat is voor ons als stadsdeelbestuur niet anders.