maandag 30 november 2009

Buurtmeesters actief

Vandaag gesprek met de buurtmeesters over de Vogelbuurt, de Van der Pekbuurt en de Banne Noord. Goede berichten over hoe schoon het is geworden. De reacties uit de buurt zijn eveneens positief.
We hebben uitgebreider stilgestaan bij het aanpakken van graffiti. Voor deze wijken geldt een zero tolerance wat betreft graffiti op gemeentelijke eigendommen. Dit wordt nog een hele uitdaging.
Wat betreft gedragsbeïnvloeding van bewoners hebben we mensen van Noord netjes rond lopen in de wijken. De buurtmeesters kunnen deze personen inzetten in die gebieden waar zij denken dat dat nodig is. Op deze manier worden de gesprekken over asociaal gedrag vooral gevoerd met de mensen die het betreft en niet met de mensen die zich juist steeds inzetten voor een schone buurt.

zaterdag 28 november 2009

Bewonersinitiatief speelplaats Aldebaranplein

Op het Aldebaranplein in Tuindorp Oostzaan is het feest. Buurtbewoonster Karin de Graeff heeft samen met Karin Hiddes en een aantal andere buurtbewoners de armen in een geslagen om de houten speelplaats van een kleurtje te voorzien.
De in de wijk actieve schilder Mulder heeft de verf ter beschikking gesteld en de speelplaats ziet er inmiddels veel vrolijker uit. Vooral de kinderen genieten zichtbaar van hun kleurrijke speeltuin.
Samen met mijn kinderen ben ik uitgenodigd voor het door hun georganiseerde openingsfeestje. Door de regen was dit een beetje in het water gevallen, maar goed te zien dat mensen met zoveel enthousiasme wat van hun wijk weten te maken.

vrijdag 27 november 2009

Havengildediner

Traditiegetrouw is de laatste vrijdagavond van november het Havengildediner. Dit is een bijeenkomst waar alle bobo’s die iets met de Amsterdamse haven van doen hebben samenkomen. Door het verleden van Amsterdam-Noord op het gebied van scheepsbouw en haven, mag ik namens ons bestuur elk jaar aanschuiven.

Na de enorme drukte van deze week(ook elke avond vergaderingen) besloot ik vrijdagmiddag niet te kiezen voor het diner, maar te kiezen voor mijn gezin en ben naar huis gegaan om de kinderen voor te lezen en de avond met mijn vrouw door te brengen.

Uitgerekend deze avond wordt bekend gemaakt dat de nieuwe zeesluis bij IJmuiden er komt. Onze minister Eurlings(CDA) heeft met Amsterdam en de provincie Noord-Holland overeenstemming bereikt. Dit kan als hoogtepunt gezien worden voor de Amsterdamse Haven. Na veel gelobby is dan eindelijk de kogel door de kerk en kunnen grote zeeschepen ook in de toekomst Amsterdam aandoen. Eindelijk, omdat tot dit besluit te komen al vele jaren gepraat is.

werkbezoek Kleine Wereld, Nieuwendam

Tijdens een interessante wandeling door de buurt onder leiding van wijkmarinier Stella Meulenbelt bekijken we de stand van zaken van de Kleine Wereld. Het Parool gaf aan dat deze wijk eigenlijk qua criteria een Vogelaarwijk zou moeten zijn en bewoners nodigden ons daarom uit een kijkje te komen nemen.

Tijdens de schoonmaakactie een maand eerder ontmoette ik een bewoner van de wijk, die zijn eigen fietsenwinkel heeft opgezet in een van de plinten van een flat. Na een goed gesprek met hem en zijn vrouw spraken we over veranderingen in de buurt. De verschillen in opvoeding van kinderen tussen autochtone en allochtone buurtbewoners en de activiteiten die zij organiseren voor kinderen. Mooi om te zien hoe betrokken zij zijn bij de kinderen uit hun buurt.

Na de wandeling hebben we in een groepsgesprek, in een heel kleine ruimte bij Stadsgenoot, gesproken met corporaties, de school, bewoners, buurtbeheer, iemand van Solid en mensen van het stadsdeel. Een onderwerp als een schone openbare ruimte, wie maakt wat schoon en vooral waarom maakt iemand niet schoon leidde soms tot een emotioneel beroep op corporatie en stadsdeel. Ook graffiti bestrijden is iets dat zeer gewenst is, maar niet standaard gebeurt in Noord. Dit laatst vraagt dan ook zeker om een nieuwe afweging.

Wat mij het meest raakt waren de gesprekken over het welzijn van de gezinnen in de buurt en het feit dat sommige kinderen tussen de middag niet thuis eten, maar op straat rondhangen. Dat laatst mag niet kunnen. Ieder kind heeft recht op een boterham tussen de middag. Ouders en school dienen hierin hun verantwoordelijkheid te nemen. Zeker wanneer het om jonge kinderen gaat verdienen zij enige bescherming.

De exacte leeftijd werd me niet geheel duidelijk, maar het beeld van rondhangende kinderen tussen de middag is me het hele weekend bijgebleven. Je kijkt dan ook wel even anders naar je eigen kinderen en de wijze waarop je ze probeert een plekje in deze wereld te geven.

Afvalinzameling het thema van begrotingsraad

De raadsvergadering staat in november traditiegetrouw in het teken van de begroting en de afvalstoffenheffing. Voor dit jaar is vooral de laatste een duidelijk onderwerp van gesprek. Om de bewoners van Noord niet te veel tariefsverhoging te laten betalen wordt een beroep gedaan op de algemene middelen van de begroting. Dit jaar 1,8 miljoen. In het bijzonder omdat in het verleden niet is verhoogd, het Afval Energiebedrijf komt met hogere tarieven en de grofvuilinzameling in 2008 is veranderd naar 1 keer per week op straat.

De discussie ging dus voornamelijk over hoe vaak grofvuil ingezameld zou moeten worden en op welke manier we de bereidheid van de inwoners om naar het afvalpunt te gaan en meer gescheiden te gaan aanbieden, zodat de kosten omlaag kunnen.

CDA en PvdA hebben een voorstel ingediend om de wekelijkse inzameling tot de zomer in stand te houden. Wel moet er een onderzoek gedaan worden naar de effecten van het huidige systeem, de kijk van bewoners hierop en de bereidheid hier meer voor te betalen. Het laatste is relevant omdat de noodzaak over te stappen naar een soberdere manier van inzamelen groter wordt naarmate de betalingsbereidheid kleiner wordt. Grootste uitdaging wordt bij alle Noorderlingen te benadrukken dat ze het tarief grotendeels in eigen handen hebben.

26 november 2009 Leden kiezen unaniem hun lijsttrekker

Tijdens de algemene ledenvergadering van het CDA Amsterdam-Noord is de CDA-kandidatenlijst voor stadsdeel Noord vastgesteld. In goede sfeer en zonder veel discussie is de door het bestuur voorgelegde lijst zonder aanpassingen bij acclamatie vastgesteld. Dit is uniek te noemen, meestal wordt er wel iets geschoven.

Voor mij betekent dit dat de leden me weer als lijsttrekker hebben verkozen. Net als in 2006 zal ik tijdens de campagne weer de standpunten van mijn partij uitdragen en verantwoording afleggen voor de deelname van onze partij in dit stadsdeelbestuur.

Patricia Wouda is de nummer twee. Zij is beoogd fractievoorzitter. De afgelopen periode heeft ze met haar scherpe, maar zeer inhoudelijke wijze van debatteren laten zien het debat in de raad een kwaliteitsimpuls te kunnen geven. Vooral op het gebied van welzijn en armoedebestrijding heeft zij duidelijke voorstellen gedaan.

Kees Poldervaart is op de nummer drie positie terug te vinden. De huidige fractievoorzitter is al geruime tijd actief voor het CDA in Noord en zal ook voor de komende periode zijn steentje gaan bijdragen. Zijn nuchtere kijk als ondernemer zorgt voor een no nonsense politiek, waar we meer aan hebben dat de vaak voorkomende incidentenpolitiek.

Maar voor het 3 maart is, moet er nog veel werk verzet worden. Niet alleen als lijsttrekker, maar vooral als wethouder wil ik me de komende tijd vooral ook blijven focussen op een Noord dat luistert naar de mensen en dat laat merken in haar beleid en daden.

vrijdag 20 november 2009

Werkbezoek Noorder IJplas

Vrijdagmiddag in de stromende regen bezocht ik met mijn collega’s de Noorder IJplas. Het gebied tussen Amsterdam-Noord en Zaandam is niet bij elke Amsterdammer even bekend. Zelfs collega Rob Post, die overal in Noord wel eens geweest is, moest bekennen hier nog nooit geweest te zijn.

Bij de Noorder IJplas wordt de komende jaren flink gewerkt. Niet alleen pal er naast Bij het realiseren van de 2e Coentunnel, maar ook in de plas. De Amsterdamse Grondbank gaat hier de komende jaren zand overschotten storten. Zand dat afkomstig is uit bijvoorbeeld het traject van de Noord-Zuidlijn, de bouw bij Overhoeks en nog veel meer bouwprojecten.

De grond wordt gebruikt voor het verontdiepen van de plas. Hierdoor ontstaat een beter leefklimaat voor bepaalde planten en dieren in de plas en betekent het eigenlijk dat de natuurwaarde van de plas verbetert. Noord krijgt er hierdoor een waardevoller stukje Amsterdamse hoofdgroenstructuur bij. Nu een verhaal, straks de praktijk, die voor Amsterdammers en Zaankanters een mooi recreatiegebied kan opleveren.

zaterdag 14 november 2009

Ondanks regen zeer geslaagde intocht

Sint is weer aangekomen in Tuindorp-Oostzaan. Na de ijzige kou van 2008 moest Sint en al zijn volgelingen dit jaar de regen trotseren. Gelukkig waren er erg veel kinderen met hun ouders gekomen om Sint een warm welkom te heten. Ook dit jaar mocht ik mijn bijdrage leveren door het geheel “aan elkaar te praten”. Erg leuk. Samen met de hoofdpiet zijn we begonnen met Pietstars, een versie op Popstars. Drie kinderen brachten op hun mooist hun favoriete Sinterklaasnummer ten gehore. Als dank mochten zij samen met mij de steiger op om Sint van de boot te halen. Met een enthousiaste Pietenband, 40 Pieten op de boot en een altijd vrolijke Sinterklaas was het weer een groot succes. Met name de dorpse sfeer en de tijd die Sint neemt om elk kind een hand te geven, maakt de intocht in Tuindorp Oostzaan misschien wel de leukste die er is.