donderdag 17 december 2009

Raadsvergadering: Activerend armoedebeleid

Op de raadsagenda staan dit keer diverse onderwerpen. Voor deze keer wil ik ingaan op het onderwerp armoede werkende weg. Helaas leeft in Noord een relatief groot aantal huishoudens op of onder de armoedegrens. Het stadsdeel doet al veel maar toch moet worden geconstateerd dat we altijd willen dat we nog meer successen boeken.

De adviescommissie Activerend armoedebeleid heeft onderzoek verricht en geconcludeerd dat Amsterdam veel doet wat betreft armoedebeleid en op veel punten landelijk zelfs voorop loopt. Noord kreeg zelfs extra complimenten, vooral door haar individuele aanpak.

Het armoedebeleid is echter te eenzijdig. Bij nadere beschouwing van het Amsterdamse
armoedebeleid werd geconstateerd dat dit beleid een beperkte focus heeft en zich voornamelijk richt op inkomensondersteuning maar niet op het bieden van structurele oplossingen.
De aanbeveling van de adviescommissie was een meer activerend en preventief armoedebeleid.

Het initiatief van de PvdA en CDA-fracties om een werkgroep in te stellen en om het armoedebeleid te richten op een activerend en preventief beleid.
In de deelraad was er al – voorafgaande aan de conclusies van de adviescommissie - mede door een initiatief van Patricia Wouda(CDA)de budgetlessen (als preventieve maatregel) al een verandering van opvattingen merkbaar. Er bestonden al enkele voorstellen en nu wordt daaraan vorm gegeven door een breder voorstel
vanuit de werkgroep Ernsting.

Een breed samengestelde werkgroep, bestaande uit werkers uit het maatschappelijk middenveld en met diverse expertise heeft goed werk geleverd. Daardoor
konden kennis en vaardigheden worden gebundeld. Daarvan kunnen de deelraad en het dagelijks bestuur nu gebruik maken.
Er zijn ambitieuze plannen opgesteld. Als DB hebben we het overgrote deel ervan overgenomen. Met brede steun van de raad werden de plannen dan ook overgenomen. Belangrijk voor het bieden van perspectief aan hen die dat vaak missen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten