dinsdag 25 augustus 2009

wij gaan weer naar school; verkeersveiligheid kinderen prioriteit

De scholen zijn weer begonnen. Het zal u niet ontgaan zijn dat boven veel doorgaande wegen in Amsterdam-Noord inmiddels de spandoeken hangen die verkeersdeelnemers wijzen op de aanwezigheid van fietsende- en lopende kinderen.
Kinderen zijn in het verkeer zeer kwetsbaar, omdat ze vaak niet doorhebben wat het effect van hun gedrag is. Wanneer gespeeld wordt, vergeten ze vaak de omgeving.

De spandoeken zijn een onderdeel van een aantal maatregelen die we als bestuur nemen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Het CDA heeft zich in de commissie leefomgeving sterk gemaakt voor dit onderwerp, met name bij belangrijke schoolroutes en rond de scholen zelf. Inmiddels zijn bij een aantal scholen maatregelen genomen.

Tijdens de raad van juni heeft het CDA, bij monde van Jan Hamstra en Teun Hoeve gepleit voor een veilige oversteek voor de kinderen die naar de nieuwe school aan de Ooszanerdijk bij de Molenaarsweg moeten. Zij moeten hierbij een drukke weg oversteken. We hebben dit gelukkig snel kunnen oppakken en vorige week zijn de werkzaamheden afgerond. De snelheid is uit het verkeer gehaald en de kinderen maken inmiddels gebruik van de oversteek.

Komende maanden wil ik gebruiken om een nota te maken over hoe we in 50 km gebieden de verkeersveiligheid kunnen waarborgen en waar nodig verbeteren. Naast de Werengouw, Meteorenweg en Kadoelenweg zijn er meer plekken die nadere bestudering vragen. In de nota wil ik ook plek geven aan hoe we het rijgedrag kunnen beïnvloeden. Verder zullen maatregelen worden voorgesteld om de zogenaamde black spots(plekken waar veel ongelukken gebeuren) aan te pakken. Een nota die vooral straks uitgevoerd moet worden. Veiligheid is een belangrijk thema en verdiend dan ook waar nodig snelle acties. Morgen begint immers vandaag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten