woensdag 12 augustus 2009

Het waarom van betaald parkeren rond winkelcentrum Buikslotermeerplein

Parkeren rond Buiklotermeerplein voor 90 cent per uur



Het zal u niet ontgaan zijn dat op 1 augustus op en rond het Buikslotermeerplein betaald parkeren is ingevoerd. Een zwarte dag voor veel Noordelingen. Ook ik ben één van die bewoners die gezien mag worden als groot tegenstander van betaald parkeren. Toch is het ingevoerd. Waarom denkt u misschien, is er noodzaak dan?

Bij het vaststellen van de plannen voor de vernieuwing van het winkelcentrum heeft men besloten parkeergarages te gaan bouwen. Parkeergarages kosten geld. De bouw, het beheer, het onderhoud etc. Toenmalige verkeersportefeuillehouder Plantinga(VVD) deed een eerste aanzet over wel of niet betalen op het Buikslotermeerplein in 2004. In december 2005 heeft de raad unaniem ingestemd met de vernieuwing van het winkelcentrum en het invoeren van betaald parkeren op het winkelcentrum voor 90 cent per uur.

Bij mijn komst lag er de vraag hoe nu om te gaan met de omgeving. Als bestuur willen we voorkomen dat bezoekers van het winkelcentrum in de omliggende wijken gaan parkeren. Wanneer het parkeren daar mogelijk zou blijven met een blauwe zone voor 2,5 uur zouden deze wijken een aantrekkelijk alternatief worden voor de parkeergarages/velden van het winkelcentrum waar betaald moet worden.
We hebben daarom twee opties bekeken. De eerste is de blauwe zone van een half uur. Dan wordt winkelend publiek uit de woonwijken geweerd, maar bezoekers van bewoners in de woonwijken kunnen dan dus ook maar een half uur parkeren. Om de bewoners in deze wijken ook normaal hun bezoek te kunnen laten ontvangen is daarom gekeken naar de optie betaald parkeren. Zoals ik al schreef ben ik groot tegenstander van betalen en heb dan ook erg lang nagedacht over deze optie. Toch heb ik gemeend dat we door het invoeren van een tarief in het winkelcentrum niet anders kunnen. Ons bestuur en ook het overgrote deel van de raad deelde deze mening.

In tegenstelling tot de rest van Amsterdam hebben we het in Noord voor elkaar gekregen dat het tarief op 90 cent is gekomen en voor 65-plussers met kraskaart zelfs op 45 cent per uur. Ook tarief van de bewonersvergunning ligt ver onder tarief van andere stadsdelen. Maar ja wel betalen. Dat u als bewoner hier moeite mee hebt of er aan moet wennen begrijp ik volkomen, dat is voor ons als stadsdeelbestuur niet anders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten