woensdag 21 november 2012

Voordracht voor burgemeesterschap gemeente Harderwijk

Vanavond heeft de gemeenteraad van Harderwijk en Hierden besloten mij unaniem voor te dragen bij de Kroon voor het ambt van burgemeester in Harderwijk en Hierden. Wat een voorrecht en eer!
Harderwijk is voor mij geen onbekend terrein. Als kind kwam ik hier al genieten van de schepen, vis eten en nog vele andere dingen.

Afgelopen zomer hebben we de kinderen laten kennismaken met de gemeente. Zwemmen bij het Rietgorsstrand, en poedelen bij de fontein op de Vischmarkt. Dit smaakte naar meer.



Vanavond kwam er na de openbare raadsvergadering een stroom aan reacties binnen. Hartverwarmend dat je meteen kunt rekenen op zo'n warm onthaal, maar ook bijzondere woorden van mensen die we achter zullen laten in Amsterdam.
We zien erg uit naar onze komst in Harderwijk, maar dat is natuurlijk niet aan mij, maar aan de Kroon op dit moment.

Persbericht gemeente Harderwijk
Openbare raadsvergadering van gemeenteraad Harderwijk met bekendmaking

dinsdag 20 november 2012

Sinterklaasintocht Tuindorp Oostzaan 2012

Ook dit jaar is de intocht van Sinterklaas weer een groot succes. Wanneer ik samen met onze dochter om half tien aan kom lopen zijn de Pieten van de Pietenband als druk aan het oefenen. De Pieten laten onze dochter hun busje zien en ze mag daarna mee dansen. Welk kind wil dat nu niet?

Gelukkig loopt het terrein steeds voller. Heel veel kinderen hebben ook dit jaar de weg weer gevonden. Als spreekstalmeester mag ik samen met de Pieten de kinderen warm laten draaien voor de komst van de stoomboot. Hard oefenen we de liedjes en zelfs politieagent Dennis danst even mee met de Pieten.  Om half elf komt langzaam de boot aangevaren.  Samen met Jaiden en Quinty sta ik natuurlijk direct klaar bij de steiger om alle kinderen te melden wat er te zien is en hem een warm onthaal te geven. Sint is zoals altijd weer even enthousiast en neemt de tijd om elk kind de hand te drukken, de tekening aan te pakken en begint daarna aan zijn rondtoer van Tuindorp naar de Molenwijk, Mercuriusplein en uiteindelijk Zonneplein, met een groots feest in het Zonnehuis.
Er leuk vind ik dit jaar ook het Mercuriusplein. Sint heeft hier net iets meer tijd voor alle kinderen en de winkeliers laten zich hier van hun beste kant zien. De slager heeft lekkere broodjes rookworst en erwtensoep. De Pieten geven ware concerten etc.
 
We mogen blij zijn met zoveel vrijwilligers die het Sinterklaascomité Tuindorp Oostzaan ook dit jaar kon inzetten en ook de sponsors en politie bedankt voor de manier waarop we deze 73e intocht mochten vieren!

 
 

 
 

vrijdag 16 november 2012

Politiek Café over de Kennisstad Amsterdam

Terwijl bovenin de Schreierstoren de nieuwe Beaujolaisproeverij plaatsvindt, komt elders in de toren CDA Amsterdam bij elkaar. De zaal is flink vol en de sprekers Paul Doop en Pieter Gerrit Kroeger nemen de gasten mee over enerzijds Amsterdam Kennisstad en anderzijds de toekomst van het CDA in de urbane gebieden.
 
Het eerste deel over de kennisstad laat met name Paul Doop, voorzitter Raad van Bestuur van de UvA en HvA, de kansen zien die in Amsterdam liggen. Met name de kracht van twee universiteiten, twee academische ziekenhuizen en de hogescholen moeten we niet onderschatten. Toch is de stad ook kwetsbaar, wanneer we kijken naar de focus die in het verleden op de financiële sector is gelegd. Dilemma wat naar voren komt is in hoeverre je wetenschappelijk onderzoek kunt laten sponsoren door het bedrijfsleven.
 
Na de pauze neemt Pieter Gerrit Kroeger, CDA Trendwatcher en journalist, de leden mee in de laatste verkiezingsuitslagen van september 2012. Het wordt een ware marteling, waarbij je hoopt dat ie uiteindelijk eindigt met een "en ze leefden nog lang en gelukkig". Dit einde komt er niet. Het CDA wordt vooral uitgedaagd in te zien dat er iets wezenlijk moet veranderen om de aansluiting met de kiezer weer terug te krijgen. We moeten niet alleen de taal van de hedendaagse kiezer leren verstaan, maar ook beseffen waar we de nadruk op moeten leggen in ons verhaal. De kiezer krijg je niet terug met marketing, maar vooral met je boodschap. Deze ontstaat niet door te zenden, maar door daadwerkelijke verdieping in de samenleving.
 
Als voorzitter van CDA-Amsterdam voel ik me aangesproken deze opdracht op te pakken. Zeker met de laatste peilingen in het achterhoofd is er voor het CDA in Amsterdam nog een lange weg te gaan. Nu is het zaak om niet halverwege die weg te gaan zitten, maar juist een slok water te nemen en door te gaan.
 
 

maandag 12 november 2012

CDA blij met subsidie voor restauratie 11 monumenten

De inspanning van het CDA  Noord-Holland om de restauratie van een aantal monumenten mogelijk te maken, is beloond. Verschillende monumenten krijgen met provinciaal geld de kans om restauraties uit te voeren en de toegankelijkheid van het monument te verbeteren. Het verlenen van de extra subsidie maakt onderdeel uit van een reeks versnellingsmaatregelen om de regionale economie te stimuleren.
Het gaat om de volgende monumenten en subsidiebedragen:
• Boomkerk – Amsterdam (200.000 euro)
• Uitkijkpunt Leyduin – Vogelenzang (50.000 euro)
• Orgel Jerusalemkerk – Amsterdam (65.000 euro)
• Molen de Nachtegaal – Beemster (210.000 euro)
• Keizersgrachtkerk – Amsterdam (35.000 euro)
• Westerkerk – Amsterdam (300.000 euro)
• Waddenkerk – Texel (55.000 euro)
• Doopsgezinde Vermaning – Krommenie (5378 euro)
• Koorhek Laurenskerk- Alkmaar (59.000 euro)
• Grote Kerk – Oostzaan (42.000 euro)
• St Bavo – Haarlem (750.000 euro)

Het CDA Noord-Holland zet zich al jaren restauraties van monumenten mogelijk te maken. Vanaf het Jaar van het Religieus Erfgoed, 2008, heeft de provincie Noord- Holland subsidie bijdragen geleverd aan de restauratie van diverse kerken in Noord- Holland. Daarnaast hebben andere monumenten, musea en archieven via de zogenoemde TWINH regeling geld gekregen om de toegankelijkheid voor het publiek te verbeteren. Ook de genoemde monumenten krijgen hier nu geld voor.
Meino Schraal: “Het is een goede zaak dat er, juist in deze tijd, ruimte is gevonden voor de restauratie van monumenten. Er is minder werk in de bouw; de bouwbedrijven zullen daarom blij zijn met het werk aan de monumenten. Bovendien zijn het aanbieden van leerwerktrajecten een voorwaarde voor het krijgen van de subsidie. Op deze manier krijgen jonge mensen de kans om het restauratiewerk te leren.”

Dank Meino voor je inzet!!

CDA Noord-Holland

zondag 11 november 2012

Sint Maarten

Wat is Sint Maarten toch een geweldig feest! Elk jaar is het in Amsterdam-Noord op de scholen al een week onrustig. Druk worden op de basisscholen lampionnen gemaakt, liedjes geoefend en proefgelopen.

Gelukkig is het dan eindelijk 11 november. Het is nog maar net donker wanneer wij warm aangekleed met lampionnen en grote tassen de straat op gaan. Hard zingen en overal aanbellen. Overal op straat zijn kinderen. Wat een leuk feest toch, waarin we weer eens ontdekken wie er allemaal om ons heen wonen. Hoogtepunt is natuurlijk met zijn allen naar het Zonneplein, waar bakkerij Isken klaar staat met voor elk kind een speculaaspop.

Thuis aangekomen wordt alle snoep over de tafel uitgespreid. Glunderende gezichten vol trots over de opbrengst. Papa mag de lions op eten, zeker niet verkeerd. Samen genieten we nog even na van dit feest, wat we zeker wel cultureel erfgoed mogen noemen.



vrijdag 9 november 2012

Kunst en Keerkringpark




Wat kunst is, is zeer persoonlijk. Zondag heb ik met mijn zonen weer eens een fietstocht door het havengebied van NDSM gemaakt. Bij het Keerkringpark zijn we even gestopt. Mijn oudste zoon vroeg mij wat die scheve palen daar toch doen. Ik heb hem geprobeerd uit te leggen dat het kunst is. Ze leiden je naar het water, als ware het bomen. Hij vond dat in een park vooral echte bomen moeten staan. Een glimlach kon ik niet onderdrukken. Tijdens mijn wethouderschap ben ik hier regelmatig geweest en heb ik ook de discussie mogen voeren over de aanwezigheid van bomen, de betekenis van de kunst etc. Hoe het Keerkringpark ervaren wordt is een kwestie van smaak. Over één ding zijn we het allemaal eens: het uitzicht over het IJ vanuit het park is geweldig.


zaterdag 3 november 2012

Sport als levensles

Sport als levensles


Wanneer ik met onze zoon Finn mee ga naar de trainingen en wedstrijden van OSV F5 zie ik elke keer weer in waarom het zo belangrijk is dat kinderen lid worden van een sportvereniging. Naast dat buiten zijn en bewegen erg gezond is, leren kinderen met een goede coach de essentie van het leven.
Coach Ralph Verwer laat zien hoe belangrijk het is om te ontdekken wat je zelf kunt, te zien wat de meerwaarde is van samenwerking en weet met een zeer positieve benadering van de kinderen te werken aan een stukje zelfvertrouwen bij de kinderen.



Een van mijn medewerkers heeft als afstudeeronderzoek voor Wassenaar bekeken wat een sporter kost. Het is interessant om de vergelijking tussen sporten en verenigingen te zien. Verder ook belangrijk om te kijken wat sport mag kosten. Voor mij is belangrijk dat sport gezien wordt als essentiele investering in levens van mensen, waar ze ontdekken wie ze zijn kunnen en hoe ze in relatie staan tot de ander. Dank Ralph voor al je inzet voor mijn zoon en in jou bedank ik al die anderen die zich wekelijks als vrijwilliger inzetten om via sport vele kinderen zo veel plezier en levenslessen te meegeven.